Skip to main content

Η Άγκυρα παρεμβαίνει ξανά σε εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας

Ο Τούρκο πρέσβης στη Βουλγαρία σχολίασε την βουλγάρικη ρητορική κατά της Άγκυρας ως μη εποικοδομητική και βλαβερή για τις διμερείς σχέσεις.

Την περασμένη Τρίτη ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν έντονη αγανάκτηση στην βουλγάρικη κοινωνία. Σε συνέντευξή του, στο βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι Νόβα, που μετέδωσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, ο κύριος Γκιοκτσέ σχολίασε την βουλγάρικη ρητορική κατά της Άγκυρας ως «μη εποικοδομητική και βλαβερή για τις διμερείς σχέσεις» και τις δηλώσεις των Βουλγάρων πολιτικών πως «η Τουρκία απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας» ως αβάσιμες.

Ο Σ. Γκιοκτσέ σχολίασε μάλιστα πως «αντιθέτως, η Τουρκία εγγυάται την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας και εξασφαλίζει ευημερία και ειρήνη στους γείτονές της», υπενθυμίζοντας πως στην χώρα του βρίσκονται 3.6 εκ. μετανάστες οι οποίοι κοστίζουν στην Τουρκία πάνω από δυο δισ. ενώ η Βουλγαρία φιλοξενεί μόλις κάμποσες χιλιάδες. Τα λόγια του όμως ήχησαν πιο πολύ σαν απειλή πως η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Σε απάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «η διοίκηση της χώρας μας βασίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών κρατών, που σημαίνει επίσης πως δεν επιτρέπουμε να παρεμβαίνουν στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις, όπως έκανε ο Ρετζέπ Ερντογάν σχολιάζοντας την κατάσταση της δημοκρατίας στην Βουλγαρία».

Το σχόλιο αυτό αναφερόταν στο γεγονός πως λίγες μέρες πριν από τις βουλγαρικές κοινοβουλευτικές εκλογές στις 26 Μαρτίου 2017 ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Βουλγαρία πως «ασκεί πίεση», πριν από την ψηφοφορία, στους Τούρκους που ζουν στην επικράτειά της.

Αγανακτισμένος ένας από τους αρχηγούς του Συνασπισμού «Ενωμένοι Πατριώτες», ο Βαλέρι Σιμεόνοβ, ζήτησε μέσω του καναλιού Νόβα, ο κύριος Γκιοκτσέ να ανακηρυχθεί «περσόνα νον γκράτα» μιας και κατά τη γνώμη του «η συμπεριφορά του Τούρκου πρέσβη ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ορθότητας».

Ειδικά όταν ληφθεί υπόψη πως ο Σουλειμάν Γκιοκτσέ γύριζε προσωπικά, μαζί με τον Λιουτβί Μεστάν, πρώην αρχηγό του "Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες" και ιδρυτή του νέου κόμματος "Δημοκράτες για Ευθύνη, Ελευθερία και Ανεκτικότητα", στις κατοικημένες με μουσουλμάνους βουλγαρικές περιοχές και για την προπαγανδιστική του δραστηριότητα αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Τούρκο πρέσβη την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «24 ώρες» να σχολιάσει πως το πρότζεκτ για τον φράχτη που κατασκευάζει η Βουλγαρία, στα σύνορά της με την Τουρκία προς αναχαίτιση του μεταναστευτικού ρεύματος, δεν αρέσει στην χώρα του και να το χαρακτηρίσει «ακριβό παιχνίδι εις βάρος των Βουλγάρων φορολογούμενων».

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας χτίζει παλάτια εκατομμυρίων και η Τουρκία ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας όπως δεν το έχει επιτρέψει στον εαυτό της καμιά άλλη Μεγάλη Δύναμη.

Εν τω μεταξύ, η νεοεκλεγμένη Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε δήλωση στην οποία καταδικάζει την εισβολή στο κτίριο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων και τη σωματική επίθεση σε βουλευτές. Στο έγγραφο εκφράζεται ελπίδα, ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων και οι πολιτικές δυνάμεις θα προβούν σε ενέργειες για μείωση της έντασης και συγκράτηση από προκλήσεις που μπορούν να κλιμακωθούν έως διεθνοτική σύγκρουση, με βαριές συνέπειες για τα Σκόπια και την σταθερότητα και τις προοπτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι στα πλαίσια τις επικείμενης προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., η Βουλγαρία θα εργάζεται για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με στόχο την εγγύηση της ειρήνης και της ανάπτυξης όλης της ΝΑ Ευρώπης.