Skip to main content

Το πρώτο... mall της Θεσσαλονίκης και η αλλαγή εποχής στη Στοά Μοδιάνο

Δύο εμβληματικά κτήρια για την εμπορική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν στο κοινό, στο πλαίσιο του Open House 2017.

Η αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και προοριζόταν, όπως και έγινε, για την κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. 

Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογένειας Μοδιάνο. Εκεί, οι εύποροι νοικοκύρηδες της Θεσσαλονίκης έβρισκαν να αγοράσουν πολύ εκλεκτά και δυσεύρετα προϊόντα.

Το κτήριο έχει τριμερή διάταξη με τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο πύργοι, που λειτουργούσαν ανεξάρτητα απ' τη στοά. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτήρια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε με πρώτη ύλη το οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ).

Το κτήριο είχε περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όταν χτίστηκε, το 56% του κτηρίου άνηκε σε 59 διαφορετικούς συνιδιοκτήτες, και το υπόλοιπο 44% στους κληρονόμους της οικογένειας Μοδιάνο. Μέσω διαγωνισμού, το ελληνικό δημόσιο πούλησε σε ιδιωτική εταιρεία το 43,6% που κατείχε στο ακίνητο, που τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε εμπορική παρακμή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα προβλήματα στατικότητας. Η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» σχεδιάζει εντός του 2018 μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την αποκατάστασης της στοάς, με μία επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Το αργότερο ως τις 3 Ιανουαρίου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η αγοραστική περίοδος Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, η Στοά Μοδιάνο θα εκκενωθεί από τα καταστήματα που έχουν μείνει να λειτουργούν σε αυτή, για να ξανανοίξει για το κοινό, ανανεωμένη και αναβαθμισμένη, προς τα τέλη του 2019, αρχές 2020.

Το Μέγαρο Ερμείον

Το Μέγαρο Ερμείον, ανάμεσα από τις οδούς Βενιζέλου και Παπαδοπούλου, είναι η αρχιτεκτονική συνέχεια της στοάς Μοδιάνο, λόγω της ιδιομορφίας του. Κτίστηκε το 1925 και περιλάμβανε επαγγελματικούς χώρους, αγορές και καταστήματα. Πρόκειται για το πρώτο ίσως κτήριο εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. 

Είναι χτισμένο σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα αρχιτεκτονικής με επιρροές Art Deco. Κεντρικό ρόλο στο κτήριο έχει ο κυκλικός φωταγωγός στο εσωτερικό του.

Πλέον, το κτήριο έχει σημαντικές φθορές και χρήζει εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.  

Σήμερα φιλοξενεί στο ισόγειο λίγα εμπορικά καταστήματα και στους ορόφους κυρίως γραφεία.