Skip to main content

Οι εθνικές προκλήσεις και ο κίνδυνος ακρωτηριασμού

Ο κίνδυνος εθνικού ακρωτηριασμού, η συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και τα σοβιετικά κολπάκια που δεν έχουν αποτέλεσμα

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο, Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στον 98.4 για τις ανοιχτές εθνικά προκλήσεις με κυρίαρχη τη διαρκή ένταση από πλευράς Τουρκίας, σημείωσε με έμφαση ότι χωρίς την ύπαρξη στρατηγικής με βαθιές ρίζες και αναλύσεις, η χώρα μας στις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, κινδυνεύει ακόμη και με εθνικό ακρωτηριασμό.

Απλά λόγια και σοφά, επειδή απλή είναι η σοφία, για όλους τους ανθρώπους. Όμως, αυτή η πολιτική δεν φέρνει ψήφους. Ας μπει στην άκρη επομένως. Ποιος νοιάζεται τώρα για ενδεχόμενο κίνδυνο εθνικού ακρωτηριασμού. Το ενδιαφέρον εστιάζεται μήπως και ακρωτηριαστεί το κόμμα. Τα άλλα…

Η Ελλάδα, απλά αντιδρά στα γεγονότα, συνήθως με λάθος τρόπο, αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον.

Τα πράγματα προχώρησαν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι θα υπογραφεί μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αναμένει ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα είναι "ισορροπημένη".

Και γιατί δεν έρχονται στις Πρέσπες; Τις ίδιες παραχωρήσεις με τον Κοτζιά θα κάνει και ο Βούτσιτς. Πρέπει οι Πρέσπες να καταχωρηθούν ως η περιοχή Συμφωνιών απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προχώρησε σε ανασχηματισμό σκούπα και αντικατέστησε πάνω από τους μισούς υπουργούς της κυβέρνησής του (7 από τους 13). Στο Εθνικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε, την αποπομπή των υπουργών που κατείχαν τα υπουργεία για 5 χρόνια, όσο καιρό δηλαδή κυβερνά το κόμμα τους. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα νέα πρόσωπα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθώς έχουν μικρή εμπειρία.

Τους έδιωξε επειδή ήσαν ακατάλληλοι και το διαπίστωσε μετά από πέντε χρόνια; Μήπως τους είχε προσεγγίσει αντίπαλη συμμορία; [Τον Μπουσάτι πάντως, είχε απαιτήσει η Άγκυρα να τον διώξει, επειδή τον θεωρούσε ύποπτο, λόγω του ότι σπούδασε στην Αθήνα].

Mέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση, αλλά και οικονομικοί παράγοντες, απέδιδαν την κακή απόδοση των ομολόγων στις εξελίξεις στην Ιταλία, στην Τουρκία.. Κι όμως, τώρα που δεν σημειώνεται καμία αναταραχή, το ελληνικό δεκαετές κινείται με απόδοση 4,37% και το ιταλικό ομόλογο κινείται με απόδοση 2,73%, τo δε πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο κινείται με απόδοση 1,72%!

Κατά τα άλλα, ο Τσίπρας θριαμβολογούσε ότι μας έβγαλε από το Μνημόνιο και θα είμαστε αφεντικά του εαυτού μας. Πότε θα καταλάβει ο πρωθυπουργός, ότι αφεντικά είναι αγορές, οι οποίες δεν συγχωρούν τα σοβιετικά κολπάκια των Συριζαίων;

Δεν καταλαβαίνουν οι αγορές ότι το κυβερνητικό κόμμα αδιαφορεί πλήρως για την Ελλάδα και τους Έλληνες, και ενδιαφέρεται για την άλωση του κρατικού μηχανισμού, για το πώς θα βολέψει όσους συντρόφους είναι ακόμη αβόλευτοι, και πώς θα παραπλανήσει με επιδόματα ελεημοσύνης θεωρούμενες δεξαμενές ψηφοφόρων;

Έγραψε ο Καζαντζάκης: «Ε, κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά».