Skip to main content

Οι «ακραίοι» κερδίζουν έδαφος στην ακροδεξιά AfD

Η Αλίς Βάιντελ και ο Τίνο Κρουπάλα είναι επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» στον προεκλογικό αγώνα. Ήττα για τον μετριοπαθή εκπρόσωπο

Οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν στην AfD, ακόμη κι αν το εθνολαϊκιστικό κόμμα προσπαθεί να τις συγκαλύψει. Σε μία εσωκομματική online εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα μέλη του κόμματος όρισαν ως «κορυφαίους υποψηφίους» της AfD για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου το δίδυμο Αλίς Βάιντελ και Τίνο Κρουπάλα. Ο θεσμός του «κορυφαίου υποψηφίου» (Spitzenkandidat) δίνει το χρίσμα για την καγκελαρία και σημαίνει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται είναι ο επικεφαλής και η «σημαία» του κόμματος στον προεκλογικό αγώνα. «Κορυφαίος υποψήφιος» μπορεί να είναι κάποιος άλλος από τον πρόεδρο του κόμματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρόεδρος της AfD Γιοργκ Μόιτεν προσπάθησε να επιβάλλει δικούς του υποψηφίους, οι οποίοι εκπροσωπούν μία πιο μετριοπαθή, πιο «αστική» πτέρυγα της AfD. Πρόκειται για το δίδυμο Γιοάνα Κόταρ και Γιόαχιμ Βούντρακ. Ωστόσο τα μέλη του κόμματος έκαναν διαφορετική επιλογή: το 71% όσων συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ψήφισαν τους Βάιντελ και Κρουπάλα, ενώ οι Κόταρ και Βούντρακ συγκέντρωσαν μόλις το 27% των προτιμήσεων. Λεπτομέρεια: στο δημοψήφισμα συμμετείχε μόλις το 48% των συνολικά 32.000 μελών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν ο Γιοργκ Μόιτεν τη συνεχάρη για τη νίκη της, η Αλίσια Βάιντελ απάντησε με διάθεση υπεκφυγής, λέγοντας ότι δέχθηκε τόσα πολλά συγχαρητήρια, που ακόμη δεν έχει ...προλάβει να δει ποιος τα στέλνει.

Κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Για τους Βάιντελ και Κρουπάλα η επικράτηση στο εσωκομματικό μπρα-ντε-φερ απέναντι στην ομάδα Μόιτεν αποτελεί μεγάλη νίκη. Άλλωστε πρόκειται για δύο ήδη προβεβλημένα στελέχη: ο Κρουπάλα είναι ένας από τους τρεις συμπροεδρεύοντες της AfD, η Βάιντελ συμπροεδρεύει στην Κ.Ο. του κόμματος. Ο πολιτικός αναλυτής Φρανκ Ντέκερ δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ότι «οι μέρες του Μόιτεν στο κόμμα είναι μάλλον μετρημένες και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα εκδιωχθεί στο επόμενο συνέδριο της AfD», το οποίο πάντως αναμένεται να γίνει μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Για τους Κρουπάλα και Βάιντελ κύρια προτεραιότητα στον προεκλογικό αγώνα θα είναι η κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία. Η οικονομολόγος Βάιντελ υποστηρίζει ότι το λόκνταουν είνοι «εντελώς υπερβολικό» και θα προκαλέσει οικονομική κατάρρευση στη Γερμανία, ενώ προειδοποιεί ότι μετά από μία εκλογική νίκη των Πρασίνων, η χώρα θα κυλήσει στον ...κομμουνισμό. Ο ελαιοχρωματιστής Κρουπάλα καταγγέλλει την «εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων», τις οποίες ο ίδιος υποτίθεται ότι γνωρίζει άριστα. Και οι δύο επικρίνουν τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, χωρίς να αποκαλύπτουν τις δικές τους. Και οι δύο μιλούν με νηφαλιότητα. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι υποστηρίζονται από την πιο ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος, την οποία εδώ και μήνες παρακολουθούν οι γερμανικές Υπηρεσίες για την Προστασία του Συντάγματος.

Όχι στη μετανάστευση, το Ισλάμ, τη διαφορετικότητα

Η AfD προτείνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, μία Γερμανία από το παρελθόν. Θέλει να σταματήσει τη μετανάστευση, να επαναφέρει το παλαιό δίκαιο περί υπηκοότητας με βάση την φυλετική καταγωγή, να κόψει τη χρηματοδότηση σε πολιτικές υπέρ της διαφορετικότητας. Δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια. Απαιτεί την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ. Κύριος αντίπαλος σε αυτές τις εκλογές για τους εθνολαϊκιστές είναι ασφαλώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αλλά για τους Βάιντελ και Κρουπάλα ο διακηρυγμένος στόχος είναι να ξεπεράσουν σε ψήφους τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) που αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται γύρω στο 15-16%. Εάν συμβεί αυτό, η AfD θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει εδραιωθεί ως τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία.

Χανς Πφάιφερ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle