Skip to main content

Η ακριβή ενέργεια και το μήνυμα της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Τι έλεγε για την ενέργεια ο Γ. Ράλλης στη δεκαετία του 1970 και τι δεν τολμούν να πουν στους Έλληνες οι σημερινοί-Το μυστικό της επένδυσης της Pfizer.

Καλημέρα σας!

Όσο προχωράει το φθινόπωρο τόσο πιο απολαυστικός γίνεται ο πρωινός καφές στα στέκια της πόλης, καθώς σε πολλά από αυτά, στους εσωτερικούς χώρους, απλώνεται η ευωδιά τόσο του καφέ, όσο και αυτών που το συνοδεύουν, από κέικ μέχρι μηλόπιτες. Διότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι ένα απέραντο καφενείο –καφέ στη σύγχρονη γλώσσα- με πολλά καταστήματα τυποποιημένα από τη γεύση μέχρι τη διακόσμηση, τη συμπεριφορά και τις τιμές, αλλά –όλα κι όλα- διαθέτει και εξαιρέσεις. Καφέ που φλερτάρουν έντονα με ανάλογους χώρους της Κεντρικής Ευρώπης (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία).

Τι έλεγε για την ενέργεια ο Γ. Ράλλης στη δεκαετία του 1970 και…

Στην ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970, ο Γεώργιος Ράλλης ως πρωθυπουργός που διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επέβαλε μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Τότε ήταν που έκλειναν για πρώτη φορά –η δεύτερη ήταν στη δεκαετία του 1990 επί Παπαθεμελή- από τις δύο μετά τα μεσάνυχτα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, οι ντισκοτέκ και τα κλαμπ της εποχής. Επίσης, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός για να… συγκινήσει  τους συμπατριώτες του, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στη χρήση της ενέργειας είχε πει χαρακτηριστικά «πρέπει να το σκεφτόμαστε ακόμη και κάθε φορά που ανάβουμε τον αναπτήρα μας».

…τι δεν τολμούν να πουν στους Έλληνες οι σημερινοί  

Σε αντίθεση με τους προ 45ετίας οι σημερινοί είναι… large. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να καλύψουν με 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό ένα ποσοστό των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για τον ορθολογισμό με τον οποίο οι πολίτες θα πρέπει ειδικά σε αυτή τη συγκυρία να χρησιμοποιούν την ενέργεια. Να μη σπαταλούν ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά αντίθετα δια της κατάλληλης χρήσεως να κάνουν οικονομία. Το 2021 κανείς δεν τολμάει να ζητήσει από τους Έλληνες να περιορίσουν οτιδήποτε –οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις στην πρώτη καραντίνα υπήρξαν εξαίρεση-, διότι φοβάται ότι θα κατηγορηθεί πως συμβάλλει στον υποβιβασμό του βιοτικού τους επιπέδου! Εκτός κι αν οι κρατούντες σκέφτονται πως μόλις φτάσουν στα σπίτια και στα μαγαζιά οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, το σοκ θα οδηγήσει σε αντανακλαστικό περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για λόγους οικονομικής επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά το να κλείνουμε το φως όταν δεν το χρειαζόμαστε ή να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στο σημείο που θα έχουμε το μεγαλύτερο όφελος με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση φυσικού αερίου είναι απλές κινήσεις που θα μας βγουν σε καλό, αφού τίποτα δεν χάνουμε, ενώ αντίθετα κάνουμε μικρότερους λογαριασμούς.       

Το… μυστικό της επένδυσης της Pfizer

Σήμερα έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer. Πρόκειται για ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της εταιρείας στον κόσμο, μια επένδυση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 και εξελίσσεται. Ήδη απασχολεί πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί εκ των οποίων είχαν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέφουν τώρα με αφορμή τη συγκεκριμένη δουλειά. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών του ΣΕΒ η επένδυση της Pfizer στην πλήρη της ανάπτυξη θα απασχολεί 1100 άτομα και θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκ ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Και μια λεπτομέρεια: ασφαλώς η παρουσία του Θεσσαλονικιού εβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά στο τιμόνι της αμερικάνικης εταιρείας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερη λεπτομέρεια: η κίνηση της Pfizer αποδεικνύει πως όταν μια επιχείρηση θέλει να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη στο πεδίο της έρευνας δεν περιμένει κανέναν να της στρώσει το χαλί, ούτε έχει ανάγκη κάποιας ειδικής υποδομής για να κάνει τη δουλειά της. Για να μη παραμυθιάζονται μερικοί ότι το… real estate φέρνει τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Και αν κάποιος δεν πιστεύει ας ρωτήσει τον Παναγιώτη Κουβράκη της BETA CAE Systems που κάνει θαύματα στο Κάτω Σχολάρι ή ας ρίξει μια ματιά στην… ερημιά της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης».

Τέλος η παραγωγή ζύμης αρτοποιίας

Τέλος παραγωγής για τις ζύμες αρτοποιίας στην Ελλάδα! Εδώ και τρεις δεκαετίες η μόνη ελληνική εταιρεία στο συγκεκριμένο πεδίο ήταν η ΖΑΝΑΕ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγο καιρό η ΖΑΝΑΕ, που εξακολουθεί να ανήκει στις οικογένειες της Θεσσαλονίκης Πέντζου και Λέκκα, παραχώρησε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στον καναδικό όμιλο Lallemand Zeus, που θα παράγει για την ελληνική αγορά και όλα τα Βαλκάνια στις εγκαταστάσεις του στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Κατά τα λοιπά, για την εγχώρια αγορά οι δύο εταιρείες δημιουργούν κοινό δίκτυο διανομής και logistics μέσα στις εγκαταστάσεις της ΖΑΝΑΕ στη Σίνδο απ’ όπου θα διακινούνται τόσο οι ζύμες όσο και όλα τα υπόλοιπα επώνυμα τρόφιμα της ιστορικής φίρμας.