Skip to main content

Η Αλεξανδρούπολη διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος

Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλεξανδρούπολης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε

Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος, οι αναπτυξιακές δυνατότητές της, ειδικότερα του λιμένα αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ο κυβερνητικός σχεδιασμός προκειμένου να μετασχηματιστεί η πόλη σε μία πύλη με υπηρεσίες και υποδομές προστιθέμενης αξίας, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Στη σημαντικότητα, που έχει η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την ανάπτυξή της, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό που απέστειλε, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου. Ένας σχεδιασμός που εντείνεται μετά και από την έξοδο από το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επιδιώκει την ανάπτυξη ενός συνολικού οικοσυστήματος υποδομών στη βόρειο Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει, την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και την ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και σε αεροδρόμια. Ο σχεδιασμός αυτός, αποτυπώνεται σύμφωνα με την υφυπουργό, στην υλοποίηση και προώθηση σημαντικών έργων.

"Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά ανάπτυξης, βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Η υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, δημιουργεί πλέον ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη θα παρακάμπτει τα Δαρδανέλια και θα καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα", σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Νοτοπούλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ενεργειακή πολιτική και ειδικότερα στην ολοκλήρωση σχεδόν του αγωγού TAP, την πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατασκευής του IGB, την έναρξη συζητήσεων για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την πόλη των Σκοπίων με τη Θεσσαλονίκη αλλά και στην προετοιμασία εκκίνησης του EastMed, "ενός φιλόδοξου έργου με μεγάλη στρατηγική σημασία για την περιοχή".