Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε λόγω άμπωτης η θάλασσα στη Νέα Παραλία - Δείτε εικόνες

Ιδιαίτερες εικόνες χάρισε το φαινόμενο της άμπωτης στον Θερμαϊκό Κόλπο, όπου η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες αισθητά.

Υποχώρησαν τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου λόγω του εντυπωσιακού φαινομένου της άμπωτης.

Συγκεκριμένα σε αρκετά σημεία της παραλίας της Θεσσαλονίκης αλλά και στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου το εντυπωσιακό φαινόμενο «ρούφηξε» τη θάλασσα προς τα μέσα δημιουργώντας ιδιαίτερες εικόνες.



Σύμφωνα με ψαράδες που δραστηριοποιούνται στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης η στάθμη της θάλασσας είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που έχουν να δουν αρκετό καιρό.



Τι είναι η άμπωτη

Η άμπωτη, το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.



Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς.



Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο στη χώρα θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.

Ο κ. Φασουλάς ξεκαθάρισε πάντως πως «το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι».

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα σε Σίφνο, Σκιάθο, Άνδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά.