Skip to main content

Η αναγόρευση του «Άκη της Θεσσαλονίκης» σε πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλάδας-Ισραήλ

Επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας και Ισραήλ αναγορεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Θεσσαλονικιού Άλμπερτ Μπουρλά.

Με λόγια καρδιάς, έντονη συγκίνηση αλλά και πολλά χειροκροτήματα αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας και Ισραήλ ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννα Παναγοπούλου, αφότου έκανε μία ιστορική αναδρομή της ζωής του κ. Μπουρλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον αναγόρευσε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο, με τη συνδρομή του οποίου διασώθηκαν εκατομμύρια ζωές, όπως είπε.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη:Κοσμοσυρροή στο ΑΠΘ για την εκδήλωση προς τιμή του Άλμπερτ Μπουρλά

Ο Άκης της Θεσσαλονίκης έζησε μέχρι και τα μέσα του 1993 στην πόλη, σύναψε στενές σχέσεις φιλίας, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Πλέον, όμως σημείωσε η κ. Παναγοπούλου, «ολοένα και μάς συναρπάζει με τα επιτεύγματά του και το σημείο που έφθασε».

Η ίδια τόνισε πως μέχρι και σήμερα ο κ. Μπουρλά δεν ξέχασε τους φίλους του, την αγαπημένη του ομάδα, τον Άρη, αλλά και το πανεπιστήμιο από το οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα.

Στον κ. Μπουρλά ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ απένειμε μία τιμητική πλακέτα και ένα αντίγραφο του έργου του Ζογγολόπουλου, τις Ομπρέλες, που κοσμούν τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ, του απένειμε ένα αναμνηστικό από το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Μέλη του Συνδέσμου δημιούργησαν ένα βίντεο με φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του επίτιμου πλέον προέδρου τους, ενώ έβαλαν και εικόνες από τη σκληρή καραντίνα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε πως τιμούμε τον άνθρωπο που αγκάλιασε την κοινότητα και ηγήθηκε των προσπαθειών για εμβόλια και φάρμακα που έσωσαν εκατομμύρια ζωές.

«Τιμούμε τον άνθρωπο που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για να γίνει διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και δημιούργησε ένα hub όπου δίνει δουλειά σε 800 νέους Έλληνες.

«Οι Έλληνες σε ευχαριστούμε για όσα έκανες. Σε ευχαριστούμε για όσα ακόμα θα ακολουθήσουν».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως είμαστε περήφανοι που στην πόλη μας, ο δικός μας άνθρωπος ανέδειξε την πόλη της Θεσσαλονίκης ως κέντρο καινοτομίας. «Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύεται να συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και της ανάπλασης της γύρω περιοχής». «Με την εξασφάλιση 1,4 δις από νέο ΕΣΠΑ καθίσταται η κεντρική Μακεδονία κόμβος έρευνας», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε πως ήταν ο πρώτος δήμαρχος στην Ελλάδα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διαχείριση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Έτσι, θυμήθηκε τη στιγμή που το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού ανιχνεύτηκε στο Δημαρχείο. Όπως είπε, δεν μπόρεσε να φανταστεί πως η ιστορία αυτή θα έφθανε σε αίσιο τέλος. «Είμαστε περήφανοι για το Αριστοτέλειο που δημιούργησε έναν τέτοιο επιστήμονα, ο οποίος διαπρέπει ανά την υφήλιο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αφότου ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prizer δήλωσε περήφανος που ένας τέτοιος άνθρωπος έκανε τα πρώτα του βήματα από το πανεπιστήμιο. Επίσης, μίλησε για τις φιλικές σχέσεις του με τον κ. Μπουρλά.

 Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης μίλησε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, λέγοντας πως θέλει να δει τη χώρα μας να προχωρά με μια νοοτροπία που βασίζεται στην εξωστρέφεια και στη δύναμη της αλληλεγγύης. «Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως ένας Θεσσαλονικιός Εβραίος έχει πετύχει να φτάσει στο σημείο αυτό, εκκινώντας από το πανεπιστήμιο αυτό».