Skip to main content

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στη Θεσσαλονίκη... μόλις ξεκίνησε

Οι τιμές σε γενικές γραμμές σταθεροποιούνται, ενώ σε ορισμένες περιοχές της πόλης αυξάνονται - Στις 21 Μαρτίου το Prodexpo North 2019 στη Θεσσαλονίκη

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική αγορά ακινήτων μετά από μια δεκαετία ύφεσης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης -και σε ορισμένες περιπτώσεις ανόδου- η διοργάνωση του Prodexpo North 2019 στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αυτονόητο ενδιαφέρον. Το συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο Μακεδονία Παλλάς, με ομιλητές τεχνοκράτες, επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, αλλά και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Στις έξι ενότητες του προγράμματος του θα συζητηθούν η εικόνα, οι προοπτικές, οι τάσεις και οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων, οι επενδυτικές δυνατότητες σε τουριστικά ακίνητα στη Β. Ελλάδα, η μέθοδος βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι επιπτώσεις της φορολογίας των ακινήτων.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας εμφανίζονται τα τελευταία δύο χρόνια θετικές. Οι τιμές σε γενικές γραμμές σταθεροποιούνται, ενώ σε ορισμένες περιοχές της πόλης αυξάνονται για δύο λόγους. Αφενός λόγω ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές –κυρίως Βαλκάνιους, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών (Ισραήλ, Τουρκία, Ρωσία) που είτε ενδιαφέρονται για τη «χρυσή βίζα», είτε αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Αφετέρου λόγω της επέκτασης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Διαδικτύου, σκοπός για τον οποίο αγοράζονται και ανακαινίζονται διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της πόλης. Εξάλλου οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στην οικονομία, με άνοδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μετά από μια δεκαετία κρίσης και ύφεσης, αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην κτηματαγορά, που σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα δείχνει σημάδια αφύπνισης. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπό προϋποθέσεις τα ακίνητα στην Ελλάδα μπορεί να αποκτήσουν εκ νέου την ελκυστικότητα που έχασαν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει έντονες διαφοροποιήσεις. Σε γενικές γραμμές το κέντρο της πόλης δείχνει ανθεκτικότητα, κυρίως λόγω της απουσίας νεόδμητων οικοδομών. Η πιο ακριβή περιοχή του κέντρου είναι η Παλαιά Παραλία με τις τιμές να φτάνουν μέχρι και τις 5.700 ευρώ το τετρ. μέτρο και πιο προσιτή η περιοχή του Διοικητηρίου, όπου οι τιμές ξεκινούν από 400 ευρώ το τετρ. μέτρο. Στο ενδιάμεσο –από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα- διαμορφώνονται οι τιμές στο Λευκό Πύργο, στην Τσιμισκή, στην Αριστοτέλους, στη Μητροπόλεως, στη Νέα παραλία, στην Αλεξ. Σβώλου, στη Βασ. Όλγας, στη Δελφών, στη Μπότσαρη, στην 25ης Μαρτίου, στη Δελφών, στις 40 Εκκλησιές, στην Τριανδρία, στην Τούμπα και στη Χαριλάου. Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να γίνει πολύ πιο λειτουργικό απ’ ότι είναι σήμερα με την έναρξη των δρομολογίων του μετρό στα επόμενα ένα – δύο χρόνια, συγκεντρώνει το υψηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον.