Skip to main content

Η ανάπλαση της παραλιακής βασικός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τα έργα για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου των πρώην δημοτικών σφαγείων προωθεί ο δήμος για χρηματοδότηση.
Τα έργα για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Μέγαρο Μουσικής έως το Βασιλικό Θέατρο και την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου των πρώην δημοτικών σφαγείων προωθεί ο δήμος για χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ. Ο προϋπολογισμός των έργων ανάπλασης της παραλίας και αξιοποίησης του διατηρητέου ανέρχεται στα 40.450.000 ευρώ και 3.200.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωγρόπουλο ο σχεδιασμός και οι μελέτες των έργων έχουν ήδη εκπονηθεί και τώρα αναμένεται η έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Ένταξη έργων Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» παρουσία της Γ.Γ. της Περιφέρειας Μαρίας Λιονή, τονίστηκε η σπουδαιότητα του έργου για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, το τμήμα από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο έως το Μέγαρο Μουσικής έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση και ανάπλαση του παραλιακού πλακόστρωτου, καθώς και τη δημιουργία πέντε κήπων ως θεματικών χώρων αναψυχής.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, έχει εκπονηθεί επίσης μελέτη για τη συντήρηση του Διατηρητέου Κτιρίου Πρώην Δημοτικών Σφαγείων και την επανάχρησή του, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το δήμο Θεσσαλονίκης, μόλιςεγκριθεί η πρότασή του, θα είναι έτοιμη για υποβολή διότι έχειεκπονηθεί η μελέτη, υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, καθώς και ηοικοδομική άδεια.

Στη σημερινή σύσκεψη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από την καΛιονή τη θετική της συμβολή στην έκδοση Σύμφωνης Γνώμης για τα δυοπαραπάνω έργα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, την ενημέρωσε για το σύνολο τωνπρογραμματισμένων έργων στην πόλη, για τα οποία οι τεχνικές υπηρεσίεςτου Δήμου έχουν προετοιμάσει μια σειρά μελετών.

Από την πλευρά της η κ. Λιονή, επισήμανε ότι «Η Περιφέρεια, μέσω του ΠΕΠ, προσπαθεί να ενισχύσει μια σειρά έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να ‘τρέξει’ γρηγορότερα και επωφελέστερα το ΕΣΠΑ και να καρπωθεί τα οφέλη του κάθε πολίτης. Στόχος μας είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η ‘ατμομηχανή’ της χώρας. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά σημαντικά μέτρα του ΠΕΠ, όπως το μέτρο για τις αστικές αναπλάσεις και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αξιολογούνται. Μεταξύ αυτών και η πρόταση του Δήμου για τη συνέχιση της ανάπλασης της νέας παραλίας. Είμαστε θετικοί απέναντι σε όλες τις προτάσεις, οι οποίες έχουν ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες, ώστε να επισπευσθούν και οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό η κ. Λιονή, διευκρίνισε ότι «όλο το Φεβρουάριο, με τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013 θα επισκεφτούμε και τους επτά Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και τους παραγωγικούς φορείς των Νομών, ώστε να γνωρίζουν όλοι το βέλτιστο τρόπο ένταξης έργων και απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και κυρίως να επισπεύσουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος σε όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ήδη επισκεφτήκαμε την Πιερία και ακολουθούν οι υπόλοιποι Νομοί».