Skip to main content

Απολογισμός Μπουτάρη: Ξεπεράσαμε τα ασφυκτικά όρια της Αυτοδιοίκησης

Ο απολογισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το δύσκολο 2015: Η διαχείριση στα οικονομικά, τα έργα, το προσφυγικό, ο τουρισμός, τα αρχαία του μετρό.

Οι βάσεις για την ανάπτυξη της πόλης ήταν ο βασικός άξονας της πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2015, μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού

Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2015 της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας πως «ο δήμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των καιρών υπερβαίνοντας τα ασφυκτικά όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Μπουτάρης στο μήνυμά του χαρακτηρίζει «δύσκολη τη χρονιά για την Αυτοδιοίκηση και για όλη τη χώρα», λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, του δημοψηφίσματος, των capital controls, καθώς και της δραστικής μείωσης πόρων.

Σημειώνει επίσης, ότι ο δήμος συνέχισε να πορεύεται «με οδηγούς - την περαιτέρω οικονομική και λειτουργική εξυγίανση - την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης - την ανάγκη για συνέχιση και εμβάθυνση της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. - την προοπτική μιας αναπτυξιακής πορείας της Θεσσαλονίκης».

Στον απολογισμό του κάνει λόγο για συνέχιση του νοικοκυρέματος που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία. Αναφέρεται στην προώθηση της διαφάνειας, στη θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας και της χρηστής διοίκησης. «Προχωρήσαμε τη μηχανογραφική παρακολούθηση των εκτελούμενων έργων. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε την καταγραφή και αποτίμηση 1350 ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ισχυροποιώντας την οικονομική θέση του, ενώ πλέον ανοίγει η δυνατότητα αξιοποίησής τους», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του δημάρχου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 ο δήμος προχώρησε τον σχεδιασμό του στη βάση συνεργειών σε μητροπολιτικό επίπεδο. Κάνει αναφορά στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μιλά για τις επαφές του δήμου με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παρευξείνια Τράπεζα). «Προσέγγισαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και, επιβεβαιώνοντας την οικονομική ευρωστία του, πρότειναν ευνοϊκές δανειακές συμβάσεις που εξασφαλίζουν επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους. Επιπροσθέτως, διεθνή ιδρύματα, όπως το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», μας πρόσφεραν χρηματοδότηση για την υποστήριξη δράσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, ενώ άλλα, όπως το «Open Society Foundation», χρηματοδότησαν δομές υποστήριξης προσφύγων».  

Οι ενέργειες του δήμου για το προσφυγικό

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο θέμα του προσφυγικού για το οποίο, όπως σημειώνει, ο δήμος Θεσσαλονίκης, «διαβλέποντας ότι οι προσφυγικές ροές θα πυκνώσουν και θα ενταθούν, κινητοποιήσαμε τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και συγκροτήσαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη από την Άνοιξη του 2015». Στον απολογισμό του ο κ. Μπουτάρης σημειώνει για το θέμα: «Προσελκύσαμε πόρους και λειτουργήσαμε δομές για τη φιλοξενία και την ανακούφιση των πιο ευάλωτων προσφύγων. Προωθήσαμε ευρείες συνέργειες με δήμους και μη κυβερνητικές οργανώσεις και συμπήξαμε μέτωπο για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παράλληλα, ήδη από τον Μάιο του 2015, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο» στους Παλαιούς Στάβλους της Τούμπας, το οποίο – αν και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό του προσφυγικού ζητήματος – λειτούργησε υποδειγματικά και σε αγαστή συνύπαρξη με τη γειτονιά».

Υποστήριξη ευπαθών ομάδων

 Άλλος βασικός άξονας πολιτικής, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, ήταν η εμπέδωση της υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αναφέροντας τη συνέχιση της λειτουργίας δομών, όπως το «Κέντρο Ημέρας», το «Υπνωτήριο Αστέγων», ο «Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών», το «Κοινωνικό Φαρμακείο», ο «Δημοτικός Λαχανόκηπος», η «Τράπεζα Χρόνου» και του «Φιλοξενείου Προσφύγων» στην Τούμπα.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετείχε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το «Πρόγραμμα Βασικής Επισιτιστικής και το πρόγραμμα για τη «Στέγαση και Επανένταξη αστέγων». Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανέγερση και ο εξοπλισμός των Δημοτικών Ιατρείων της Τριανδρίας. «Τέθηκαν, έτσι, τα θεμέλια για την υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσής μας για δημοτικά ιατρεία σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Δύσκολος στόχος, ωστόσο τα Δημοτικά Ιατρεία Τριανδρίας, που φιλοδοξούμε να λειτουργήσουν μέσα στο 2016, είναι μια καλή αρχή», υπογραμμίζει.

Ενίσχυση του τουριστικού προφίλ

Σημαντικός άξονας πολιτικής του δήμου, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπουτάρης, ήταν η ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης. Μιλά για διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων σε διάστημα πέντε ετών (2010: 1 εκατομμύριο, 2015: 2,5 εκατομμύρια) και βάζει στόχο για τετραπλασιασμό τους κατά την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τον δήμαρχος συνεχίστηκε το 2015 η προσπάθεια διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης προσθέτοντας και άλλα είδη θεματικού τουρισμού.

Τα έργα που παραδόθηκαν στους πολίτες

Το 2015 παραδόθηκαν σε χρήση στους πολίτες οι βιοκλιματικά αναπλασμένες πλατείες Χρηματιστηρίου και Καούδη και η περιοχή του παλιού «Φραγκομαχαλά». Παραδόθηκαν, επίσης, η περιοχή της Αισώπου, όπου σταδιακά δημιουργείται μια πραγματική «China Town», το αναπλασμένο μνημειακό σύνολο των Δώδεκα Αποστόλων, το πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας και ο κόμβος του «Κήπου του Καλού». Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις σε ιστορικά κτήρια, όπως το Παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου και η αναστήλωση των Παλαιών Σφαγείων.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρεται στην προσπάθεια που έγινε το 2015 και ευοδώθηκε μέσα στο 2016 και αφορά την παραχώρηση της Νέας Παραλίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σημαντική ήταν επίσης, όπως σημειώνει, η έναρξη του προγράμματος «100 Ανθεκτικές Πόλεις», που υποστηρίζεται από το «Ίδρυμα Ροκεφέλερ». Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων», πέρα από τη δικτύωση με πόλεις του κόσμου, με διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες και φορείς, θα αποδώσει ένα εγχειρίδιο-οδηγό για την από κοινού αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη.

Τα αρχαία του Μετρό και το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος αναφέρεται στον απολογισμό του στο θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. «Παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις που υποστήκαμε, το 2015 δικαιωθήκαμε για την επιμονή μας. Αποδείχτηκε περίτρανα και, τελικά, υιοθετήθηκε από την κεντρική διοίκηση ότι η κατασκευή του Σταθμού είναι εφικτή χωρίς προηγούμενη απόσπαση – και άρα σημαντική βλάβη – των αρχαιοτήτων», υπογραμμίζει. Επαναλαμβάνει ότι η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης σταμάτησε επί δύο συναπτά έτη όχι εξαιτίας των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου αλλά λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που προκάλεσε ο κάκιστος σχεδιασμός του έργου.

Σχετικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο σημειώνει ότι η προσπάθεια εισέρχεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Το 2015 έλαβε ο δήμος από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης τη διαβεβαίωση, η οποία επιβεβαιώθηκε το 2016, ότι θα χρηματοδοτήσουν το έργο με 10 εκ. Ευρώ.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι η δημοτική αρχή προχωρά «σε μια συνολική επανεκκίνηση του δήμου για την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2014-19 και του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Προγράμματος: - Με εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων - Με προτεραιότητα στην καθημερινότητα και στην εξυπηρέτηση του Πολίτη - Με βελτίωση των όρων άσκησης του δημοτικού έργου - Με την ενίσχυση της αποκέντρωσης, της διαδημοτικής συνεργασίας και με προοπτική τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση».

Στο μήνυμά του ο κ. Μπουτάρης διαβεβαιώνει ότι «η διοίκηση του Δήμου, αιρετοί και υπηρεσίες, δεν θα λογαριάσουν κόπο και χρόνο προκειμένου να συνεχίσουν να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες και την πόλη. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς, οι πολίτες, θα ανταποκριθείτε και θα συμβάλετε από τη μεριά σας στη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Τα πεπραγμένα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκη για το 2015 θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Δείτε ολόκληρο τον απολογισμό εδώ