Skip to main content

Ο εφιάλτης της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη και η επόμενη μέρα

Άρθρο της Ιωάννας Λιούτα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Μέρα25, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης

*Tης Ιωάννας Λιούτα

To ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αγγίξει το 40% όταν τελειώσει και τυπικά η τουριστική περίοδος, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η οικονομική κρίση και η σκληρή μνημονιακή δεκαετία που ακολούθησε, χτύπησε αποφασιστικά τον τομέα της απασχόλησης με χιλιάδες απολύσεις σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και απώλειες θέσεων εργασίας σε κλάδους εστίασης και εμπορίου. Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό ανεργίας, στην Θεσσαλονίκη το 2008, το οποίο ήταν 8,6% και το 2015 ξεπέρασε το 27%, σημείωσε δηλαδή αύξηση 19% περίπου (σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας). Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται  η πλειοψηφία των ανέργων της Κεντρικής Μακεδονίας πολύ πριν την πανδημία (πάνω από έξι στους δέκα ή ποσοστό 63,4% το 2015) Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή στις εποχικές προσλήψεις και προκάλεσε μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας  στις υπηρεσίες εστίασης και παροχής καταλύματος.

Το καλοκαίρι ήταν από τα χειρότερα που γνώρισε η ελληνική οικονομία όπου ο τουρισμός -η βαριά βιομηχανία της- λόγω κυρίως της κρίσης του κορονοϊού κατέρρευσε (η μείωση των εσόδων υπολογίζεται να φτάσει το 85%). Αυτό συνεπάγεται ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με λουκέτο και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα .Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Κυβέρνησης, η αύξηση της ανεργίας είναι πρόσκαιρη και δεν είναι ανησυχητική και οι επιχειρήσεις στηρίζονται με πακτωλό χρημάτων από Κράτος και Τράπεζες.Η αποτύπωση όμως της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ (Ιούλιος 2020) του οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές  επιχειρήσεις ,οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, είναι δυσοίωνες:

-δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης  των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα τους.
-αδυναμία καταβολής πληρωμών , οφειλών και εισφορών τόσο προς το Δημόσιο όσο και στους ιδιώτες
-αδυναμία πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων σε Τράπεζες.  
 
Η πολιτική της Κυβέρνησης δεν είναι επαρκής διότι δεν διαφυλάσσει τον παραγωγικό ιστό και την απασχόληση, δεν ενισχύει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και δεν προβαίνει σε μαζικές δημόσιες επενδύσεις Η ολοένα και μειούμενη παραγωγή, η απώλεια θέσεων εργασίας και το επενδυτικό κενό δεν θα φέρουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Στις 10 Μαρτίου, στην Βουλή, ο γραμματέας του Μέρα25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης είχε προειδοποιήσει για το τσουνάμι της ύφεσης, για την πτώχευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών –όχι απλά πρόβλημα ρευστότητας- και για τα κουρέματα που είναι αναπόφευκτα σε τέτοιες περιπτώσεις. Κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των αδύναμων αλλά απορρίφθηκαν.

Η βούληση της κυβέρνησης να αναβάλει ή να αναστείλει  πληρωμές και εισφορές αντί να προβεί σε κουρέματα, φέρνει τσουνάμι λουκέτων. Τα λουκέτα, με τη σειρά τους, κουρεύουν ντε φάκτο τα έσοδα του Δημοσίου, των Ταμείων αλλά και των Τραπεζών μακροπρόθεσμα. Έτσι, θα γιγαντωθούν τα ελλείμματα κράτους και ταμείων και θα έρθει η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι θα πέσει όπου να ‘ναι από τον γκρεμό η απασχόληση και θα αυτοτροφοδοτείται, όπως συμβαίνει από το 2010, η τετραπλή χρεοκοπία της χώρας: κράτους, τραπεζών, πολιτών και επιχειρήσεων.

Στο τρισδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο, που παρουσίασε στο Βελλίδειο ο Γραμματέας του Μέρα25 κ. Βαρουφάκης, η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο για την πράσινη μετάβαση  της χώρας: Παράδειγμα 1ο: Μετατροπή της Β. Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη) στο Νο.1 Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διακίνησης Υδρογόνου (που στο μέλλον θα κινεί φορτηγά πλοία, εργοστάσια και αεροπλάνα) με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται σε πλωτές φάρμες ανεμογεννητριών στις ανοικτές θάλασσες (εκτός ψαρότοπων και εκτός του οπτικού πεδίου των νησιωτών). Παράδειγμα 2ο: Χρήση των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας, με εξασφάλιση των σημερινών θέσεων εργασίας, για επικερδή υγειονομική ταφή CO2.

Η Θεσσαλονίκη επομένως θα μετατραπεί σε κέντρο εκμετάλλευσης υδρογόνου. Ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με το επιστημονικό και το εργατικό προσωπικό της Β. Ελλάδος θα φέρει την ανάπτυξη και θα μειώσει την ανεργία. Ποτέ τέτοιες προτάσεις δεν ήταν τόσο αναγκαίες για τη χώρα όσο σήμερα. Ο σοβαρός προγραμματισμός, ο οποίος θεμελιώνεται στην ορθή διάγνωση είναι αυτός που θα επιφέρει καρπούς, σήμερα που η πανδημία  χτυπάει ανελέητα χώρες όπως η δική μας, μη οικονομικά βιώσιμες.

*Η Ιωάννα Λιούτα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Μέρα25