Skip to main content

Το μήνυμα Ζάεφ σε Γκρούεφσκι και τα... προεόρτια στο Κόσοβο

Η επιστολή για τη συμφωνία Αλβανίας - Ελλάδας, το Νόμπελ Ειρήνης και ο Τσίπρας, η καταδίκη του Νίκολα Γκρούεφσκι και το νομοσχέδιο Ζάεφ.

Επιστολή έχει αποσταλεί στον πρόεδρο της Αλβανίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, από έναν διαπραγματευτή στην οποία τονίζεται ότι η συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Ο Ράμα παραδέχθηκε την ύπαρξη αυτής της επιστολής. «Δεν το αρνούμαι, Υπάρχει μια ανησυχία. Λάβετε υπόψη ότι σε μια ομάδα διαπραγμάτευσης 12 ή 15 ατόμων δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ελπίζουμε, ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς έχει κατανοήσει πως μια συμφωνία με τους Αλβανούς, που θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα με αυτών των Πρεσπών, θα προσθέσει νέο κύμα αγανάκτησης και οργής στους Έλληνες.

Για να καταλαβαίνουμε, τι αναμένεται να συμβεί σε λίγο καιρό, με την υπογραφή Συμφωνίας και μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ομάδα από πέντε μασκοφόρους άνδρες ντυμένους στα μαύρα έχοντας αλβανικά διακριτικά μπροστά από μια αλβανική σημαία, τα τρία κρατούν καλάσνικοφ και ένας μια σημαία, απειλούν με βίντεο Αλβανούς και Κοσοβάρους:

«Ζητάμε από τους πολιτικούς να σταματήσουν να πωλούν ή να εμπορεύονται εδάφη για τα δικά τους συμφέροντα. Πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο (με την Αλβανία). Πρέπει να εκδιώξουμε τον επικεφαλής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Έλληνα). Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τις συνομιλίες για εμπόριο με εδάφη της Βόρειας Μιτρόβιτσα και την Κοιλάδα του Πρέσεβο».

Στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (05.10.2018) η Νορβηγική Ακαδημία. Ο γυναικολόγος από το Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου.

Απορώ με τα παπαγαλάκια που για μια βδομάδα τώρα μας προετοίμαζαν για την λήψη του Νόμπελ Ειρήνης από τον Τσίπρα και τον Ζάεφ. Ποια ειρήνη; Και οι δυο τους κατάφεραν να διχάσουν βαθιά τους λαούς τους. Ο Τσίπρας βέβαια σκόπιμα, αφού θέλει να τσιμεντώσει την Αριστερά, για να έχει πολιτικό μέλλον

Άρχισαν τα όργανα. Στέλνει άραγε μήνυμα ο Ζάεφ στην αντιπολίτευση; Η ποινή φυλάκισης δύο ετών που είχε επιβληθεί από πρωτόδικο δικαστήριο στο Νίκολα Γκρούεφσκι για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός, επικυρώθηκε από το Εφετείο των Σκοπίων.

Και ο μεν πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή για την έκτιση της ποινής του, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα.

Όμως, υπάρχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο, που θα μετατρέψει τις άλλες κατηγορίες εναντίον του -κακουργηματικών πράξεων- σε πλημμεληματικές, και του οποίου η έγκριση εξαρτάται μάλλον από την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν συναινέσει στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκρούεφσκι δεν γλυτώνει την φυλακή, μαζί με δεκάδες στελέχη του κόμματός του.

Η ανθρωπότητα βγήκε από τον Μεσαίωνα ή πάει προς τον Μεσαίωνα; Μια επαρχία στην Ινδονησία, όπου επικρατεί σε μεγάλο βαθμό το μουσουλμανικό στοιχείο, απαγόρευσε σε άνδρες και γυναίκες που δεν είναι παντρεμένοι ή δεν συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς να γευματίζουν μαζί. Ζήτω η πολυπολιτισμική κοινωνία.