Skip to main content

Οι ανθοπώλες της Θεσσαλονίκης δείχνουν το δρόμο του επαγγελματισμού

Η επίδειξη ανθοδετικής που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δείχνει την ανάγκη για επιμόρφωση που υπάρχει στην αγορά.

Στην αυριανή επίδειξη ανθοδετικής που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανταποκρίνονται δεκάδες ανθοπώλες όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, ο Βόλος, οι Σέρρες. Ο αριθμός των συμμετοχών δείχνει –αν δεν αποδεικνύει- την ανάγκη για επιμόρφωση που υπάρχει στην αγορά, ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι εποχές που κάποιος έμπαινε σε μια δουλειά, τη μάθαινε εμπειρικά και την ασκούσε με τον ίδιο τρόπο επί δεκαετίες μέχρι να συνταξιοδοτηθεί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για δύο λόγους: κατ’ αρχήν διότι ο ανταγωνισμός είναι, πλέον, πολύ μεγάλος και έχει ενταθεί περισσότερο στα χρόνια της κρίσης. Επίσης, αλλάζουν, πλέον, τα δεδομένα της νομοθεσίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που σημαίνει ότι οδεύουμε σταθερά προς την εποχή των πιστοποιήσεων, χωρίς τις οποίες κανείς δεν θα έχει θέση στην αγορά. Ήδη όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν σεμινάρια διαχείρισης τροφίμων, που διοργανώνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις ελέγχων είναι πολύ αυστηρά.

Οι εξελίξεις αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι μέχρι σήμερα η ελληνική αγορά ήταν έρμαιο του... φιλότιμου κάθε επαγγελματία και κάθε εργαζόμενου. Φυσικά ο παράγων άνθρωπος εξακολουθεί να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, αλλά τουλάχιστον καλό θα ήταν να φτάσουμε σε ένα σημείο που κανείς δεν θα μπορεί να πει «δεν ήξερα». Στην Ευρώπη –τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες- η επιμόρφωση για κάθε δουλειά είναι υποχρεωτική. Συνήθως την διεκπεραιώνουν τα Επιμελητήρια, οι φορείς που –τουλάχιστον θεωρητικά- βρίσκονται πλησιέστερα από οποιονδήποτε άλλο στους ανθρώπους της αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα η επίσκεψη που πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα στο Επιμελητήριο της Κολωνίας αντιπροσωπείες από τα τρία επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρη. Κι αυτό διότι τα στελέχη του γερμανικού επιμελητηρίου που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του καλοκαιριού για να οργανώσουν τη συνάντηση αυτών των ημερών έδειξαν να ρίχνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της επιμόρφωσης. Προσφέρθηκαν, μάλιστα, να παραχωρήσουν δωρεάν το διδακτικό και εποπτικό υλικό για διάφορα επαγγέλματα, που με την κατάλληλη προσαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία των Ελλήνων επαγγελματιών και εργαζομένων.

Στην Ελλάδα της κρίσης, σχεδόν τα πάντα εκτός από τα βασικά (μισθοί δημοσίου, συντάξεις, παιδεία, υγεία) θεωρούνται περίπου πολυτέλεια. Σε εποχή υψηλότατης ανεργίας και αποεπένδυσης, με χιλιάδες λουκέτα και φορολογική επιδρομή φαίνεται να μετρούν αποκλειστικά τα ποσοτικά στοιχεία και καθόλου τα ποιοτικά. Μόνο που αν η έξοδος της Ελλάδας από το τούνελ της οικονομικής ύφεσης γίνει με όρους του 2008 και του 2009 η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα έχουν κάνει τίποτα περισσότερο από «μια τρύπα στο νερό». Οι ανθοπώλες –ένα επάγγελμα που λόγω του αντικειμένου του έχει δεχθεί καίριο πλήγμα τα τελευταία χρόνια- δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών είναι όρος επιχειρηματικής επιβίωσης. Η ευκαιρία να αλλάξουν νοοτροπίες και να εκσυγχρονιστούν επί της ουσίας δομές υπάρχει στα δύσκολα χρόνια και είναι κρίμα να χαθεί στη μιζέρια και την απαισιοδοξία.