Skip to main content

Το «ευχαριστώ» της Γκάγκα στον Μεταλλίδη του ΑΧΕΠΑ - «Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς»

Η αναπληρώτρια υπουργός επέλεξε να μεταφέρει την ιστορία του κ. Μεταλλίδη, λέγοντας ένα «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ακόμα ένα εορταστικό αφιέρωμα στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των νοσοκομείων ανήρτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, λέγοντας έτσι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ.

Αυτήν τη φορά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επέλεξε να μεταφέρει την ιστορία του Συμεών Μεταλλίδη, του αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, υπεύθυνου Τμήματος Λοιμωξιολογίας, Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οι άνθρωποι του, γιατροί και νοσηλευτές. Χάρη στη δική τους αυταπάρνηση, αντιμετωπίσαμε τέσσερα διαδοχικά κύματα, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που δεν τις είχαμε φανταστεί ποτέ, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όρια μας. Δεν γίναμε ήρωες, απλά αποκτήσαμε όραμα και στόχους. Θα πω ότι γίναμε αυτό που ονειρευτήκαμε παιδιά όταν πήραμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το επάγγελμα», σημείωσε ο κ. Μεταλλίδης.

Κατέληξε λέγοντας πως «αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας γνωρίζοντας τους ανθρώπους της Α΄ Παθολογικής Κλινικής είναι ότι την δύναμη για να συνεχίσουν την αντλούν από τους ασθενείς. Σε αυτούς τους ακούραστους ανθρώπους στηρίζεται το μέλλον, σε αυτούς του ανθρώπους χρωστάμε όλοι ένα ευχαριστώ και πρώτος εγώ».

«Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Ένα εορταστικό αφιέρωμα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, μέσα από τα δικά τους λόγια, τη δική τους εμπειρία για την πανδημία. Κάθε μέρα, μια ιστορία», αναφέρει με τη σειρά της η υπουργός.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Υπεύθυνος Τμήματος Λοιμωξιολογίας, Α΄ Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

«Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος… Διδαχές από την πανδημία…

Όταν αναπολείς τα γεγονότα που ξεκίνησαν πριν δυο χρόνια αντιμετωπίζοντας το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα, πρέπει να σκεφτείς ποιοι είμασταν και τι γίναμε, πρέπει να σκεφτείς τι είχαμε και τι φτιάξαμε, αλλά πάνω από όλα πρέπει να βρεις το κουράγιο να συνεχίσεις.

Τίποτε από ότι έγινε δεν μπορεί να είναι το έργο του ενός, αλλά των πολλών. Συνειδητοποιήσαμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι οι άνθρωποι του, γιατροί και νοσηλευτές. Χάρη στη δική τους αυταπάρνηση, αντιμετωπίσαμε 4 διαδοχικά κύματα, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που δεν τις είχαμε φανταστεί ποτέ, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όρια μας. Δεν γίναμε ήρωες, απλά αποκτήσαμε όραμα και στόχους. Θα πω ότι γίναμε αυτό που ονειρευτήκαμε παιδιά όταν πήραμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το επάγγελμα.

Μάθαμε να δρούμε, να λαμβάνουμε αποφάσεις και όχι να κάνουμε στείρα κριτική. Σχεδιάσαμε για το μέλλον θαλάμους αρνητικής πίεσης, μια μονάδα αυξημένης φροντίδας, μια νέα μονάδα λοιμώξεων. Τα σχέδια έγιναν πραγματικότητα χάρη στις δωρεές απλών πολιτών που πίστεψαν στα δικά μας οράματα. Υλοποιήσαμε ένα μεγάλο ερευνητικό έργο δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Το πιο δύσκολο πράγμα όμως είναι η κόπωση, σωματική και ψυχική. Αυτή έχει κατακλύσει τους ανθρώπους μας. Πολλές φορές αναμειγνύεται με την απογοήτευση που αισθάνονται όταν νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι, με την πικρία όταν οι γύρω τους δεν έχουν την διάθεση να βοηθήσουν. Έτσι όταν ατενίζεις το μέλλον σκέφτεσαι πως θα βρεις την δύναμη να συνεχίσεις.

Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας γνωρίζοντας τους ανθρώπους της Α΄ Παθολογικής Κλινικής είναι ότι την δύναμη για να συνεχίσουν την αντλούν από τους ασθενείς.

Σε αυτούς τους ακούραστους ανθρώπους στηρίζεται το μέλλον, σε αυτούς του ανθρώπους χρωστάμε όλοι ένα ευχαριστώ και πρώτος εγώ».