Skip to main content

Οι άνθρωποι της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και το... σήμα της πρώτης επαφής

Η Αθήνα θέλει να είναι από τις πρώτες πρωτεύουσες που θα ανοίξουν διαύλους με το νέο σύστημα της Ουάσιγκτον. Και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα.

Ο «Τειρεσίας» σας το έγραφε και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και θα επιμείνει και σε αυτό, στο ίδιο θέμα. Επειδή θεωρεί ότι στην πραγματικότητα είναι το κρισιμότερο όλων κι από την έκβαση του θα κριθούν πολλά. Επιμένουμε λοιπόν να σας γράφουμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου από τώρα έως και το τέλος του έτους είναι να εξασφαλιστεί μια σύντομη, πρώτη, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νεοκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όπως μαθαίνουμε, αυτή η προσπάθεια θα κορυφωθεί προς το τέλος του έτους, όταν εκτιμάται ότι χρονικά υπάρχουν και οι περισσότερες πιθανότητες για μια τέτοια συνομιλία. Τουλάχιστον, αυτό μεταδίδουν στην Αθήνα οι «σύνδεσμοι» της με την Ουάσιγκτον, οι οποίοι είναι, κυρίως, δυο: Έντι Ζεμενίδης και αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Και οι δυο έχουν πολύ καλές σχέσεις με το νέο καθεστώς στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον ίδιο τον Μπάιντεν να συνομιλεί απευθείας με τον δεύτερο, στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο «Τειρεσίας» αντιλαμβάνεται ότι η Αθήνα θέλει να είναι από τις πρώτες πρωτεύουσες που θα ανοίξουν διαύλους με το νέο σύστημα της Ουάσιγκτον. Και χρησιμοποιεί γι' αυτόν τον σκοπό όλα τα διαθέσιμα μέσα (ομογενειακά, εκκλησιαστικά κι αλλά...). Τουλάχιστον αυτό είναι το λόμπινγκ που μπορεί να κάνει σε αυτό το επίπεδο. Γιατί ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει με τόσο πάθος για μια πρώτη επαφή με τον νέο πρόεδρο; Για δυο, βασικά, λόγους. Έναν βραχυπρόθεσμο κι έναν μακροπρόθεσμο.

Ως προς την πρώτο, η Αθήνα θέλει να περάσει όσο πιο ήρεμα γίνεται στο Αιγαίο η μεταβατική περίοδος ως τις 20 Ιανουαρίου, που θα ορκιστεί ο νέος πρόεδρος. Οπερ σημαίνει, να αποφύγει επιθετική – προκλητική δραστηριότητα της Αγκυρας, που ενδεχομένως θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτό το νεκρό χρόνο. Αν ξέρει ότι ο πρόεδρος που έρχεται «δεν παίζει», δύσκολα θα πάρει το ρίσκο. Ακόμα κι αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως «μεγάλου παίκτη» και όχι μόνο για την περιοχή.

Ως προς το δεύτερο, η Αθήνα θέλει να καλλιεργήσει από τώρα μια διαφορετική σχέση με το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Και πάντως, διαφορετική από εκείνη που είχε με τον προκάτοχο του, Τραμπ. Η προεδρία του τελευταίου ήταν μια από τις χειρότερες για τα ελληνικά συμφέροντα. Υπό την έννοια ότι Τραμπ κι Ερντογάν βρέθηκαν τόσο κοντά, μέχρι παρεξηγήσεως...