Skip to main content

Η αντιπρόταση Αναστασιάδη για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου

Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να τα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι, μετά το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την αντιπρότασή του για τη διαχείριση του φυσικού αερίου διαβίβασε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Αναστασιάδης, εισηγήθηκε την δημιουργία λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου, που θα αναλογούν στους Τουρκοκύπριους.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να τα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι, μετά το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα συμφωνηθούν τα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Τουρκίας. Στη βάση της πληθυσμιακής αναλογίας οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 18% και οι Ελληνοκύπριοι το 82%.

Η αντιπρόταση του κ. Αναστασιάδη, αποτελεί απάντηση στην πρόταση του Μ. Ακιντζί, για συνδιαχείρηση του φυσικού αερίου, πριν από τη λύση του Κυπριακού και με δεδομένο ότι το ψευδοκράτος έχει υπογράψει παράνομη συμφωνία με τη Τουρκία με την οποία καθορίζεται τουρκική ΑΟΖ ως και τα νότια παράλια της Κύπρου.

Η αντιπρόταση Αναστασιάδη διαβιβάστηκε από τον Μ. Ακιντζί στην Άγκυρα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αντίδραση.