Skip to main content

Η αντισεισμική ενίσχυση των κτιρίων στο μικροσκόπιο

Τη δυνατότητα να πληροφορούνται από τους δήμους εάν το ακίνητό τους χρειάζεται αντισεισμική ενίσχυση και ποιας έκτασης θα έχουν οι ιδιοκτήτες 4 εκατ. κτιρίων σε 1.039 δήμους της χώρας από τις αρχές το
Τη δυνατότητα να πληροφορούνται από τους οικείους δήμους εάν τοακίνητό τους χρειάζεται αντισεισμική ενίσχυση και ποιας έκτασης θα έχουν οι ιδιοκτήτες 4 εκατ. κτιρίων σε 1.039 δήμους της χώρας από τις αρχές του νέου έτους.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) παρουσίασε το νέο πληροφοριακό σύστημα σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων που κατάρτισε, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κτιρίων (ΕΠΑΝΤΥΚ), καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρονται στους δήμους και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης.

Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου, το ΤΕΕ θα αποστείλει σε όλους τους δημάρχους της χώρας CD, που θα περιέχει στοιχεία για τη σεισμική επικινδυνότητα των κτιρίων ανά οικοδομικό τετράγωνο και θα υποδεικνύονται οι δυνατότητες που προσφέρονται στους δήμους και στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης. Σημειώνεται ότι στο πληροφοριακό σύστημα δεν περιλαμβάνονται τα αυθαίρετα και η εκτός σχεδίου δόμηση.

Στοιχεία του ΤΕΕ για την αντισεισμική εικόνα των κτηρίων

-8 στα 10 κτίρια πρέπει να ενισχυθούν προσεισμικά
- Από τα 4.000.000 κτίρια που καταγράφηκαν, το 75% χρειάζεται προσεισμική ενίσχυση και αυτό γιατί έχουν χτιστεί πριν από το 1985, με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό, και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.
- Το 35% των οικοδομών αξιολογούνται ως πολύ τρωτά λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα με πλίνθους και λίθους.
- Το 50% έχει κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα.
- Τα κτίρια με πιλοτή αγγίζουν το 3% του συνόλου (περίπου 120.000), ενώ θεωρείται ότι η σεισμική τρωτότητά τους είναι 20-25% μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα κτίρια.
- Το κόστος παρέμβασης ανά κτίριο ξεκινά από 5% και μπορεί να φτάσει στο 50% της αξίας του ακινήτου.

Η γεωγραφική εικόνα της αντισεισμικότητα των κτιρίων

- Η Αττική και η Θεσσαλονίκη θεωρούνται με βάση τη μελέτη του ΤΕΕ ότι είναι από τους πιο ανθεκτικούς νομούς της χώρας, καθώς έχουν κτίρια με τη μεγαλύτερη αντισεισμική θωράκιση. Ακολουθούν η Κορινθία, η Δράμα, τα Δωδεκάνησα, ο Πειραιάς, η Βοιωτία, η Ημαθία, η Ξάνθη.
- Υψηλή επικινδυνότητα για την πρόκληση ζημιών σε κτήρια είναι η Ευρυτανία, το Άγιο Όρος, η Σάμος, η Φωκίδα και ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λακωνία.