Skip to main content

Η ΑΟΖ και η τακτική της Τουρκίας

Οι Τούρκοι απειλούν το Ισραήλ, αλλά περισσότερο τα λένε «στη νύφη για να τ’ ακούσει πεθερά», όπου πεθερά ήμαστε εμείς...

Το γεγονός ότι αποφεύγουμε να οριοθετήσουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας με την Κύπρο, επιτρέπει στους Τούρκους να εισβάλουν σε περιοχές που δεν τους ανήκουν και να δημιουργούν κεκτημένα.

Και φυσικά, κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν μας απαντά γιατί αποφεύγουμε να το πράξουμε, ενώ έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των Η.Π.Α., και ενώ το Ισραήλ μας απέστειλε χάρτες αναγνωρίζοντας ως ΑΟΖ μας, την συνορεύουσα με την Κύπρο.

Οι Τούρκοι απειλούν το Ισραήλ, αλλά περισσότερο τα λένε «στη νύφη για να τ’ ακούσει πεθερά», όπου πεθερά ήμαστε εμείς. Κατ’ αρχήν, με επανειλημμένες συσκέψεις και με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, έχουν πρόθεση να αμφισβητήσουν έμπρακτα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίζει για τα συμφέροντά της.

Το «έμπρακτα» αναφέρεται στην πρόθεσή της να οριοθετήσει ΑΟΖ μεταξύ των ακτών της και των ακτών της Κατεχόμενης Κύπρου. Φυσικά και δεν υπάρχει καμιά νομιμοποίηση γι’ αυτήν την ενέργειά της, αλλ’ αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία. Ούτε η Ελλάδα έδειξε ποτέ την πρόθεσή της να εμποδίσει τις τουρκικές παρανομίες εις βάρος της Ελλάδας και Κύπρου.

Ήδη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο TRT, η Άγκυρα προχωρεί σε μονόπλευρες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας συναντώνται στην τουρκική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τους απεσταλμένους του κ. Έρογλου, κ.κ. Οζερσάι και Γκιουνγκιόρ.

Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπεσίρ Αταλάϊ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Κυπριακού. Ο κ. Αταλάϊ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ε/Κ πλευρά αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο με την απόφαση της αυτή να αρχίσει έρευνες. Έστειλε δε μήνυμα ότι η Τουρκία θα «προστατεύσει τους Τ/Κ» ενώ ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίσθηκε ότι οι έρευνες θα διενεργηθούν σε «αμφισβητούμενη περιοχή».

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι παρά το γεγονός ότι τεντώνουν το σχοινί, δεν θα φθάσουν μέχρι το σημείο να το κόψουν. Δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πολεμικά σενάρια και δεν είναι στις προτεραιότητες τους η πρόκληση θερμού επεισοδίου, χωρίς αυτό να αποκλείεται. Φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν αποφάσεις που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, με φόντο, μεταξύ άλλων, και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Έχουν ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας, γίνεται λόγος για πόλεμο νεύρων από στρατιωτικούς Τουρκίας - Ισραήλ και Κύπρου, με τουρκικά μαχητικά, ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα στην περιοχή των κοιτασμάτων και δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς να αναλαμβάνουν νέο ρόλο με βάση το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Την Τετάρτη το πρωί, τουρκικά μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, πέταξαν από την Τουρκία ανατολικά της Κύπρου και μετά κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά μέχρι ανοικτά της Αμμοχώστου, χωρίς να πλησιάσουν περιοχές των κυπριακών «οικοπέδων». Η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλες παρόμοιες παραβιάσεις στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, ειδικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ, πετούν στην περιοχή και κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, σε ύψος πέραν των 40.000 ποδών, προφανώς για επιτήρηση.

Η Κύπρος πήρε όλα τα μέτρα για την έναρξη των ερευνών. Όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη που σκοπεύουν να περάσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και οι ναυτιλιακές και αεροπορικές Αρχές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλες τις χώρες, έχουν ενημερωθεί ότι η Πλατφόρμα «Ηomer Ferrington» εγκαθίσταται στις 33.11.05 μοίρες βόρεια και 033.16.79 ανατολικά και απαιτείται ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Το δεύτερο «όπλο» της Τουρκίας που θέλει να ενεργοποιήσει, είναι η αναγγελία διενέργειας ερευνών δυτικά της Πάφου και ανατολικά του Καστελόριζου, το 2012. μέσα δηλαδή στην ελληνική ΑΟΖ. Αλλά μέχρι τότε, πολλά θα συμβούν.

Ο Μακεδών