Skip to main content

Η απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα και η κρυφή λίστα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών

«Εδώ και τρία χρόνια έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε 30 Έλληνες» - Γιατί ακαδημαϊκοί και πρόεδροι συλλόγων δεν πηγαίνουν από το 2015 στην Τουρκία

Τα όσα απίστευτα έπραξαν οι Τούρκοι έναντι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη Σμύρνη, έφεραν στο προσκήνιο άλλη μια επιθετική τακτική που ακολουθεί η γείτονα απέναντι στους Έλληνες, ακόμα και αυτούς που εκπροσωπούν λόγω της θέσης τους ολόκληρο τον λαό της Ελλάδας.

Για τον διεθνολόγο Θρασύβουλο Ευτυχίδη η παράνομη και χωρίς καμία αιτιολογία απαγόρευση διέλευσης Ελλήνων στην Τουρκία, όπως είπε στη Voria.gr, πραγματοποιείται από τους Τούρκους εδώ και τρία χρόνια όμως ήρθε να αναδειχθεί μέσα από το περιστατικό με τον κ. Τζιτζικώστα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια στα τουρκικά σύνορα έχουν κρατηθεί -παράνομα χωρίς καμία αιτιολογία- και τους έχει απαγορευθεί η είσοδος σε 30 Έλληνες πολίτες. Απλά το θέμα με τον περιφερειάρχη πήρε -και ορθώς- μεγάλες διαστάσεις. Προσωπικά έχω πει ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί νωρίτερα γιατί αυτοί που έχουν κρατηθεί είναι 30 Έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Ευτυχίδης αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι οι Τούρκοι έχουν καταρτίσει λίστα με ονοματεπώνυμα Ελλήνων που τους απαγορεύουν την είσοδο και την οποία κρατούν μυστική οι τουρκικές αρχές.

«Οι Τούρκοι έχουν βγάλει μια λίστα, που σύμφωνα με πληροφορίες μου ανανεώνεται διαρκώς, δεν είναι δημοσιευμένη στο επίσημο σάιτ του υπουργείου Μετανάστευσης της Τουρκίας γιατί συνήθως οι λίστα απαγόρευσης δημοσιεύονται σε αυτό, είναι καθαρά λίστα της μυστικής αστυνομίας της Τουρκίας η οποία πηγαίνει στα σύνορα και έχει μέσα - την περίοδο που είχα κοιτάξει το θέμα- περίπου 80 ονόματα Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτά ίσως για κάποια δήλωση που έχει κάνει ο κ. Τζιτζικώστας, προφανέστατα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, βρέθηκε και το όνομά του σε αυτή (σ.σ. τη λίστα). Δεν είναι τεχνικό ζήτημα, ούτε είναι τωρινό ζήτημα, υπάρχει ήδη εδώ και τρία χρόνια, απλά δεν αναδεικνύεται και δεν καταλαβαίνω το γιατί», τόνισε ο κ. Ευτυχίδης.

Δεν πάνε στην Τουρκία Έλληνες ακαδημαϊκοί και ερευνητές

Ο νομικός και τουρκολόγος- αναλυτής, Δημήτρης Σταθακόπουλος, όπως ανέφερε στη Voria.gr, πήγαινε ως ερευνητής επί 30 χρόνια την Τουρκία και σταμάτησε να την επισκέπτεται από το 2015. «Διαπίστωσα μια δυσφορία των τουρκικών αρχών σε άτομα που έχουν ακαδημαϊκό ενδιαφέρον - κάνουν έρευνες- στην Τουρκία όπως εγώ, ή άλλοι που εκπροσωπούν συλλόγους Μικρασιατών, Καππαδοκών και Ποντίων. Και με την υπερέκθεση που έχω στα ελληνικά ΜΜΕ που αναπαράγονται και στα τούρκικα ΜΜΕ θεωρώ ότι πρέπει να είμαι στη λίστα των persona non grata. Επομένως δεν διακινδυνεύω να ταξιδέψω στην Τουρκία. Αυτό το συζητάμε πολλές φορές μεταξύ μας ακαδημαϊκοί, ερευνητές, πρόεδροι συλλόγων ακόμα και θεσμικοί όπως δήμαρχοι καθώς πρέπει να κρατήσουμε μια ενιαία στάση ως Έλληνες σε όλους τους θεσμούς μας έναντι της Τουρκίας σε τέτοιου είδους προβοκατόρικες καταστάσεις που κάνει» τόνισε.

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις των Τούρκων

Ο κ. Σταθακόπουλος εκτιμά ότι αυτού του είδους οι τακτικές όπως η απαγόρευση εισόδου «εντάσσονται στη λογική των ψυχολογικών μέτρων κυρίως κατά της κοινής γνώμης των Ελλήνων».

«Μας ζυγίζει, μας μετράει και βλέπει κατά πόσο αντιδρούμε. Η Τουρκία θεωρώ ότι δεν θα μας κάνει πόλεμο όσο και οι δύο χώρες είμαστε στο ΝΑΤΟ, εκτός κι αν αποφασίσει να κάνει διάρρηξη των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ και να αποχωρήσει. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει θερμά επεισόδια -που κάνει έτσι κι αλλιώς- ή δεν μπορεί να αποτολμήσει κάτι επιπέδου Ιμίων. Επομένως θεωρώ ότι κάνει καθημερινές χαμηλής έντασης ψυχολογικές επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στην κοινή γνώμη του ελληνισμού και δη, να έχουμε τον φόβο τους. Έτσι ώστε η κοινή γνώμη να πιέσει τους δικούς μας πολιτικούς ότι "δεν θέλουμε να φοβόμαστε την Τουρκία και να μας απειλεί συνέχεια, βρείτε τα".

Το εντάσσω λοιπόν μέσα στις ψυχολογικές επιχειρήσεις που κάνει, χαμηλής έντασης, αλλά που παράγουν αποτέλεσμα κι όλο αυτό μαζί ως στρατηγική είναι αυτό που ασκούσαν οι Οθωμανοί- είναι θιασώτης και θαυμαστής τους ο πρόεδρος Ερντογάν- που λέγεται πολιορκία. Δηλαδή δεν σου κάνω ακαριαίο πόλεμο αλλά μικρές καταδρομικές επιχειρήσεις- σήμερα λέγονται παρενοχλήσεις- σου ασκώ πολιορκία στο τέλος μου λες «αμάν πια τι θέλεις;» και ο καταπατητής, παρενοχλητής, πειρατής που λέγεται Τουρκία που πουλάει και προστασία στην ανατολική Μεσόγειο σου λέει τι θέλει. Άρα από το μηδέν που έχει τώρα, ευελπιστεί ότι με το ελάχιστο κόστος θα πάρει όσα πιο πολλά μπορεί από την Ελλάδα η οποία θα έχει απηυδήσει ως κοινή γνώμη και ως πολιτικός κόσμος απέναντι στην Τουρκία από την καθημερινή πολιορκία και σπάσιμο νεύρων που μας κάνει. Αυτές είναι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτή τη λογική εντάσσεται και το γεγονός με τον κ. Τζιτζικώστα και σε αυτή εντάσσεται και η δυσφορία ακαδημαϊκών, ερευνητών, προέδρων συλλόγων να μην επισκεπτόμαστε πλέον την Τουρκία» ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλους.