Skip to main content

Η απάντηση Ιακώβου σε άρθρο της Voria.gr για το άνοιγμα της αγοράς

Απάντηση του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης σε δημοσίευμα της Voria.gr για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της Voria.gr για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Σχετικά με τη μακροσκελή ανάρτηση - άρθρο συνεργάτη σας δημοσιογράφου στη χθεσινή έκδοση με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Πώς φτάσαμε στο άνοιγμα της αγοράς, ποιοι εκτέθηκαν», επιτρέψτε μου να εκθέσω τη δική μου αντίληψη των γεγονότων, όπως εγώ τα βίωσα και αντιμετώπισα από την τιμητική θέση του Προέδρου του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους δύο Προέδρους, τον Πρόεδρο του ΕΒΕΘ κ. Ζορπίδη Μιχάλη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φιλιππίδη, τις πρώτες κρίσιμες ώρες και ημέρες, συμμετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις, με γνώση πραγμάτων και προσώπων που οδήγησαν στην έξαρση και εν τέλει ύφεση της κρίσης και όχι από ρεπορτάζ, δηλώσεις ή μαρτυρίες τρίτων  

Αναγκάζομαι να προβώ στην τοποθέτηση αυτή για να αποκατασταθεί η στρεβλή εικόνα που υποκειμενικά παρουσιάστηκε για το κρίσιμο ζήτημα, χωρίς να ζητηθεί φυσικά προηγουμένως η άποψή μου.

Σπεύδω ευθύς εξαρχής να τονίσω ότι εγώ θα αποφύγω οποιοδήποτε χαρακτηρισμό προσώπων, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εμπαθής τοποθέτηση και θα περιοριστώ στην ψυχρή και ρεαλιστική εκτίμηση - παράθεση των γεγονότων όπως αυτά εξελίχθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής 2 Απριλίου, όταν αιφνιδιαστικά και αναίτια ανακοινώθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση ότι παρατείνεται για άλλη μία εβδομάδα το κλείσιμο των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, παρά τη ληφθείσα και εξαγγελθείσα τις προηγούμενες ημέρες αντίθετη απόφαση για το άνοιγμά τους. Την ίδια ώρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Αθήνα παρέμεναν τα καταστήματα ανοικτά, παρά την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την ιδιαίτερα αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση στην περιοχή αυτή.

Από την πρώτη στιγμή έγινε άμεσα αντιληπτό στους επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης μας ότι η απόφαση αυτή ήταν άδικη, αδικαιολόγητη, δημιουργούσε συνθήκες άνισης μεταχείρισης της πόλης μας και των ανθρώπων της, τους οποίους ουδείς συμβουλεύθηκε και ουδείς ενημέρωσε πριν την αιφνιδιαστική εξαγγελία της παράτασης της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων τους, τη στιγμή που αυτοί, δίνοντας πίστη στις εξαγγελίες για το άνοιγμά τους, υποβλήθηκαν σε νέες δαπάνες, έξοδα και λοιπά λειτουργικά κόστη, προκειμένου να είναι έτοιμοι τη Δευτέρα 5 Απριλίου να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους. Εύλογη και απόλυτα δίκαιη η αγανάκτηση για την αδικία αυτή. Τα ερωτηματικά πολλά και η ευθύνη των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της πόλης μεγάλη. Ήταν η ώρα της ευθύνης για τον καθένα μας να αντιδράσει άμεσα για την προστασία των επαγγελματιών της πόλης. Με ενέργειες και όχι μόνο με λόγια, τα οποία δεν έφθαναν μέχρι την Αθήνα. Έπρεπε να καταδειχθεί με έντονο τρόπο στους υπευθύνους των αρμόδιων υπουργείων το εξόφθαλμο λάθος της απόφασής τους αυτής. Κάποιος να τους ταρακουνήσει για να αντιληφθούν την έκταση του προβλήματος που δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη. Να αντιληφθούν ότι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της πόλης δεν θα σιωπήσουν και δεν θα αποδεχθούν την καταφανή αδικία σε βάρος τους. Αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ όσο και ο Μιχάλης Ζορπίδης από τις δικές μας θέσεις ευθύνης. Με ενέργειες σε πολλά επίπεδα για την άρση της αδικίας. Με αλλεπάλληλες συσκέψεις, με δηλώσεις στα ΜΜΕ, με άμεση σύγκληση των οργάνων των φορέων μας, με άμεσες εξαγγελίες μορφών αντίδρασης στα πλαίσια του νόμου και ταυτόχρονο διάλογο με υπευθύνους των αρμόδιων Υπουργείων και προτάσεις για την επίλυση της κρίσης, με ταυτόχρονη ετοιμότητα για ακύρωση και αναστολή της απόφασης αυτής στα δικαστήρια, με αποφασιστικότητα και θάρρος, χωρίς κομματικές παρωπίδες και αναστολές και χωρίς να φοβηθούμε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, όπως θα περίμεναν κάποιοι.

Δεν έχω απαίτηση κάποιος ή κάποιοι  να γνωρίζουν την έκταση των ενεργειών μας, αφού «κάποια πράγματα γίνονται αλλά δεν λέγονται», ενώ βασική αρχή της διπλωματίας είναι ότι η απειλή χρήσης κάποιου (νομίμου) μέσου είναι αποτελεσματικότερη από την ίδια του τη χρήση. Εάν όμως πραγματικά το ήθελαν, θα είχαν την κατάλληλη ενημέρωση, για να αποφύγουν τις πλάνες τους και την αστοχία των χαρακτηρισμών και εκτιμήσεών τους περί «... Δον Κιχωτών, τσαμπουκάδων, ιδιοκτητών των φορέων τους, περί αυτοπαγίδευσης κ.λπ.».

Θεωρώ ότι η εξέλιξη των πραγμάτων αποτελεί δικαίωση των ανωτέρω ενεργειών μας. Το μήνυμα στάλθηκε άμεσα στους αρμοδίους, το πρόβλημα αναδείχθηκε σε όλη του την έκταση και ένταση, κινητοποιήθηκαν οι φορείς της πόλης, παρεμβάσεις έγιναν τόσο από τον Περιφερειάρχη μας κ. Τζιτζικώστα όσο και τον Δημάρχό μας κ. Ζέρβα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε τη Δευτέρα 5 Απριλίου ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου. Ο συνδυασμός των ενεργειών μας αυτών ήταν που συνέβαλλε καθοριστικά στη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού και της κυβέρνησης για «ακύρωση» της απόφασης αυτής και το άνοιγμα των καταστημάτων της πόλης μας τη Δευτέρα 12 Απριλίου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την παρουσία του Γ.Γ. Εμπορίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.  

Υπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα των επαγγελματιών και εμπόρων της πόλης μας, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες, πέρα και έξω από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα, θεωρώ ότι έπραξα απλά το καθήκον μου, αυτό που το αξίωμά μου και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου ορίζει. Γι' αυτό και προσωπικές επιθέσεις δεν με αγγίζουν.

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Ιακώβου
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης»