Skip to main content

Η απάντηση στην Αποκεντρωμένη που ζητά τη λύση της Μητροπολιτικής

Η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Γιούλη Ρανέλλα κάνει λόγο για θέμα διαφορετικής ερμηνείας του νόμου.

Εξηγήσεις για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με έγγραφό της προς τους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, ζητά τη λύση της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, έδωσε η πρόεδρος της Γιούλη Ρανέλλα.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο αρχικά διευκρίνισε ότι «η Αποκεντρωμένη έχει στείλει μόνο σε δύο δήμους απάντηση για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της διαδημοτικής εταιρείας, δεν έχει δώσει απάντηση σε όλα τα μέλη και πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Η κ. Ρανέλλα τόνισε ότι υπάρχει όντως αυτός ο νόμος για τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις και έκανε λόγο για θέμα διαφορετικής ερμηνείας του νόμου.

«Έχουμε πάρει γνωματεύσεις από έγκριτους νομικούς για το θέμα, έχουμε απευθυνθεί και στην κεντρική κυβέρνηση και έχουμε πάρει γνωμάτευση νομικών. Και εμείς απαντάμε στην Αποκεντρωμένη», σημείωσε. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΜΑΘ, «ο χρόνος, από τον οποίο ξεκινάει να μετράει η τριετία στην οποία αναφέρεται το νομοθέτημα, είναι από το 2014, έτσι δεν έχουμε τρεις ζημιογόνες χρήσεις. Είχαμε το 2014 και το 2015 και το 2016 η χρήση δεν ήταν ζημιογόνα», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΜΑΘ.

«Το θεσμικό ζήτημα που τίθεται από την Αποκεντρωμένη, έχουν γίνει συντονισμένες κινήσεις κεντρικά και αναμένεται νομοθετική λύση», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι έχει γίνει και προσφυγή στην Επιτροπή 152.   

«Η ΜΑΘ είναι όντως ένα εργαλείο για ανάπτυξη, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δήμοι. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται εδώ και 2 χρόνια, λειτουργεί σε αυτούς τους ρυθμούς, καθώς υλοποιεί πρόγραμμα αναπτυξιακά και στο δήμο Θεσσαλονίκης και σε άλλους δήμους», υπογράμμισε. Η κ. Ρανέλλα μίλησε για ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένα ταμείο αστικής ανάπτυξης που θα γίνει για τη Θεσσαλονίκη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «¨Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, κατηγορώντας τον δήμο ότι δεν χρησιμοποίησε σωστά ένα αναπτυξιακό εργαλείο.

Διερωτήθηκε πώς κατάφερε η διοίκηση να έχει αυτά τα αποτελέσματα χρήσεων. «Οι ζημιές εκτοξεύτηκαν και αυτός είναι ο λόγος που η Αποκεντρωμένη σας καλεί να λύσετε την εταιρεία. Ποιους πόρους αξιοποιήσατε, ποια προγράμματα, σε πόσα ώριμα αναπτυξιακά έργα συμμετείχατε», ρώτησε ο κ. Καλαφάτης.

Εξηγήσεις ζήτησε νωρίτερα ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, σημειώνοντας πως παρά την προσφυγή στην Επιτροπή 152, τις περισσότερες φορές επικρατεί η άποψη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης».

Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη με δύο αποφάσεις για τη λειτουργία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ ακύρωσε δυο αποφάσεις των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της διαδημοτικής εταιρείας, επισημαίνοντας πως η εταιρεία πρέπει να λυθεί.