Skip to main content

Eldorado Gold: Δεν έχουμε λάβει επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας

Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα μας στην Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος και CEO George Burns.

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το θέμα της προσφυγής στη διαιτησία που το υπουργείο Περιβάλλοντος προκρίνει ως την καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την Eldorado Gold μετά και τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

Σύμφωνα με όσα τόνισε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, George Burns η εταιρία δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας, για την οποία η διαδικασία σύμφωνα με τον κ.Σταθάκη θα ξεκινήσει στο τέλος Αυγούσοτου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Burns και οι άδειες που έχει αιτηθεί η εταιρεία δεν έχουν εκδοθεί.

Σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε Δελτίο Τύπου(δείτε εδώ) υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να εκκινήσει την διαδικασία της διαιτησίας έως το τέλος του μήνα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης  ότι οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο της Ολυμπιάδας ολοκληρώνονται ενώ οι αδειοδοτήσεις για το έργο των Σκουριών, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

 «Ενώ το δελτίο τύπου δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τη διαιτησία στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο δηλώνει ότι η διαιτησία είναι η καλύτερη λύση για να τακτοποιηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα σε σχέση με τα έργα της εταιρείας» τόνισε ο κ.Burns.  

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα μας στην Ελλάδα. Προς το παρόν, συνεχίζουμε την προπαρασκευαστική περίοδο για την έναρξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα και τα περιορισμένης έκτασης έργα ανάπτυξης στις Σκουριές» ανέφερε ο κ. Burns.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα είκοσι ημερών που ο κ. Burns έρχεται στην Αθήνα για το θέμα της πορείας της δραστηριότητας της Eldorado Gold στην Ελλάδα και συναντιέται με τον κ. Σταθάκη. Παράλληλα, της επίσκεψης των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στην Αθήνα έχει προηγηθεί επιστολή του κ. Burns προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλύεται διεξοδικά η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, η πορεία της, τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν προκύψει καθώς και η σημασία της στον επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας.

Οι συναντήσεις της διοίκησης της Eldorado με τον κ.Σταθάκη αλλά και χθες με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα πραγματοποιήθηκαν σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς οι μέτοχοι της εταιρείας φέρονται να προβληματίζονται έντονα από τα αλλεπάλληλα εμπόδια στα οποία προσκρούει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης -και τις προσωπικές υποσχέσεις των υπουργών- πως επιθυμεί διακαώς στην Ελλάδα τους επενδυτές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Eldorado Gold έχει στα χέρια της εκτενή μελέτη με τις οικονομικές βλάβες που έχει υποστεί μέχρι τώρα εξαιτίας των κωλυσιεργιών από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας σχετικά με την επίδοση προγραμματισμένων αδειών, για τις οποίες έχουν τηρηθεί τα δέοντα. Το ποσό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η προς τα κάτω αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου της Eldorado Gold στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικά στις Σκουριές έχει θορυβήσει τους εργαζομένους στην εταιρεία.