Skip to main content

Η απάντηση του ΕΕΘ για το θέμα με τις ανείσπρακτες οφειλές από συνδρομές

Η διευθύντρια του ΕΕΘ εξηγεί τη θέση του Επιμελητηρίου για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη βεβαίωση των ανείσπρακτων οφειλών από συνδρομές

Οι υπηρεσίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης λειτούργησαν σύννομα, βάσει της πρακτικής που ακολουθείται όλα τα τελευταία χρόνια, τονίζει η διευθύντρια του ΕΕΘ Παρέση Δήμου, απαντώντας στα όσα υποστηρίζουν μέλη του ΔΣ φορέα για τη μη καταγραφή στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 ανείσπρακτων οφειλών από μη καταβληθείσες συνδρομές και τα τέλη ΓΕΜΗ (δείτε εδώ).

Η κ. Δήμου καταρχάς σημειώνει στη Voria.gr ότι το ΕΕΘ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δεν προβαίνει το ίδιο στη σύνταξη των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και ισολογισμών του αλλά αυτές συντάσσονται από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές. Στη συνέχεια, όπως λέει, εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και τελικά εγκρίνονται και υπογράφονται από το υπουργείο Ανάπτυξης που ασκεί εποπτικό ρόλο στα Επιμελητήρια.

Ειδικότερα, για τις ανείσπρακτες οφειλές από τις συνδρομές, που παραγράφονται μετά το πέρας μιας δεκαετίας, η διευθύντρια του ΕΕΘ επικαλείται τη θέση των ορκωτών ελεγκτών σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές καταστάσεις συντάσσονται με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό, όπως σημειώνει, ορίζει ότι για να εγγραφούν στις καταστάσεις οφειλές απαιτείται βεβαιωτικός τίτλος, κατόπιν βεβαίωσης από την αρμόδια ΔΟΥ. «Ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ συνδρομές μελών, ακόμη και όταν ήταν υποχρεωτικές, δηλαδή πριν από 2014. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει απόφαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου και τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ», αναφέρει η κ. Δήμου. 

Όπως αναφέρει η ίδια, δεν υπάρχει ενιαία πρακτική από τα Επιμελητήρια, καθώς τα μεγαλύτερα, όπως για παράδειγμα το ΕΒΕΘ και αυτά των Αθηνών δεν έχουν βεβαιώσει τις οφειλές, ενώ άλλα, κυρίως επαρχιακά, έχουν προχωρήσει στη βεβαίωσή τους. Όπως λέει, ειδικά λόγω της βαθιάς κρίσης που ξέσπασε στη χώρα από το 2009 και μετά, τα Επιμελητήρια έχουν δείξει μια ανοχή σε σχέση με τη βεβαίωση των οφειλών για να μη δημιουργούνται προβλήματα στα μη ενήμερα μέλη τους, όπως για παράδειγμα στη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α..

Μάλιστα, η κ. Δήμου επισημαίνει και ένα πρακτικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί με επιχειρήσεις, κυρίως ατομικές, που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στην εφορία, χωρίς όμως να ενημερώσουν το Επιμελητήριο, και οι οποίες μπορεί να βρεθούν με οφειλές για συνδρομές παρότι έχουν κλείσει.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη ΓΕΜΗ, τα οποία παραγράφονται στην πενταετία, η διευθύντρια του ΕΕΘ ξεκαθαρίζει ότι η αρμοδιότητα για την είσπραξή τους ανήκει στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Έχει δοθεί από όλα τα Επιμελητήρια εξουσιοδότηση στην ΚΕΕΕ για την είσπραξη των τελών ΓΕΜΗ, ωστόσο το θέμα έχει σκαλώσει γιατί οι ΔΟΥ που δεν έχουν προχωρήσει στις βεβαιώσεις λόγω φόρτου εργασίας», καταλήγει η κ. Δήμου.