Skip to main content

Η απάντηση του πρωθυπουργού στη Voria.gr για τις φοροελαφρύνσεις

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο την παρουσίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρωθυπουργός.

Στις ανακοινώσεις για την οικονομία και τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ αφορούσε η πρώτη φετινή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνέντευξη τύπου της Έκθεσης, που απηύθυνε η Voria.gr.

«Κύριε πρόεδρε, χτες στην κεντρική σας ομιλία με επίκεντρο την ανάπτυξη για όλους και την οικονομία, ανακοινώσατε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και μέτρα οικονομικής ανακούφισης, αλλά και ανάπτυξης. Μήπως τελικά η κατάσταση που παραλάβατε στην οικονομία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο δραματική; Μήπως το δημοσιονομικό περιθώριο που σας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτό που επιτρέπει βελτιωτικές κινήσεις για τα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους; Τι είναι αυτό που σας δίνει τόσο γρήγορα δυνατότητα για παροχές;»

Ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Είχαμε επισημάνει καθ’ όλη τη διάρκεια που ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει την τακτική της υπερφορολόγησης. Είχα υποσχεθεί ότι ως κυβέρνηση θα επιστρέψουμε αυτά που καθ´ υπερβολή πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση από τους πολίτες. Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και παράλληλα τηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς να βάζουμε τη χώρα σε περιπέτεια. Πρωταρχική μας μέριμνα είναι να δώσουμε έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη την οποία θα επιτύχουμε μέσα από ένα κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Η δική μας πολιτική είναι μια συνεκτική πολιτική, πολύ διαφορετική από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο την παρουσίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επιτύχαμε υπεραπόδοση  στα έσοδα. Αυτό δείχνει ότι επιτέλους κάτι αλλάζει. Αισιοδοξώ ότι και στους τελευταίους μήνες του 2019 και βέβαια το 2020 η ανάπτυξη που θα επιτύχουμε θα είναι ισχυρή.

Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού και νέος εκλογικός νόμος

Στην επόμενη ερώτηση, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει πιο κοντά την ομογένεια, ενω δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην ανάγκη αλλαγής της απλής αναλογικής. «Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Μία διευκόλυνση παρέχουμε. Εξετάζουμε την επιστολική ψήφο. Είναι μία δυνατότητα που ισχύει σε πολλές χώρες», ανέφερε, ενώ απηύθυνε έκκληση να ψηφιστεί η ρύθμιση με 300 ψήφους, ενώ διευκρίνισε ότι θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική είναι απόλυτα καταστροφική. Θα φέρουμε νέο νόμο που εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι παράλογο ένα κόμμα που διαθέτει πάνω από 40% της ψήφου να μην μπορεί να κυβερνήσει», 

Πρωτογενή πλεονάσματα

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε: «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τί έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες. Δεν διεκδικήσω αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως άλλωστε είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι».