Skip to main content

Διευκρινίσεις Thess INTEC για το άρθρο της Voria για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Οι διευκρινίσεις του προέδρου και CEO της Thess INTEC AE, Νίκου Ευθυμιάδη για το δημοσίευμα της Voria για τις ιδιωτικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Διευκρινίσεις για το δημοσίευμα της Voria.gr με τίτλο «Το στοίχημα των 350 εκατ. ευρώ για τα τρία μεγάλα πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Thess IΝTEC, δίνει η Thess IΝTEC ΑΕ. Συγκεκριμένα, στην επιστολή που εστάλη προς τη Voria.gr αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Α . Η Thess INTEC AE έχει Μη Κερδοσκοπικό και Κοινωνικό χαρακτήρα που ορίζεται με σαφήνεια στο νόμο 4712/2020. Η συνολική συμμετοχή των Ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι απόλυτη μειοψηφική, ενώ το 98 / 99 % των χρήματων που κατέθεσαν στην εταιρεία μας έγιναν με τη μορφή ΔΩΡΕΩΝ (όχι Μετοχικό Κεφάλαιο) για την υποστήριξη ωρίμανσης και Μελετών του έργου. Το 42% του Μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ανήκει στα 3 Πανεπιστήμια, στο ερευνητικό ίδρυμα  ΕΚΕΤΑ, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και στον Δήμο Θερμαϊκού, άπαντες φορείς του Δημοσίου τομέα.

Β. Η Thess INTEC AE θεωρεί το κονδύλιο 50%  του Ταμείου Ανάκαμψης ως καθαρά δημόσια κεφάλαια, ενώ έχει αναλάβει την δέσμευση ότι ΟΛΗ η υπόλοιπη χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από Ιδιωτικά κεφάλαια που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμφωνιών.

Γ. Στον νόμο 4690/2020 αναφέρεται με σαφήνεια ότι η εξασφάλιση των ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί να ολοκληρωθεί έως και ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την ημερομηνία ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ του έργου από τις κρατικές υπηρεσίες. Για τη σωστή πληροφόρηση των αναγνωστών σας, σημειώνουμε ότι η έκδοση των απαραίτητων αδειών, που στην πράξη σημαίνει την έναρξη της διετούς διορίας του κ. Πρωθυπουργού, προβλέπεται εντός του έτους 2022.

Νίκος Ευθυμιάδης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Thess INTEC A.E».