Skip to main content

Η απάντηση Ζαπράνη στη Voria.gr για την πρόταση συγχώνευσης ΑΠΘ-ΔΙΠΑΕ

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ τονίζει πως η προσέγγιση της προσπάθειας συγχώνευσης του ΑΠΘ με το ΔΙΠΑΕ «δεν αρμόζει σε Πανεπιστήμιο αλλά σε Ανώνυμη Εταιρεία».

Τα Πανεπιστήμια δεν είναι Ανώνυμες Εταιρείες για να επιχειρούν «φιλικές» ή «επιθετικές» συγχωνεύσεις και εξαγορές, σημειώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης σχολιάζοντας την πρόταση για «λειτουργική σύγκλιση» που κατέθεσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο αλλά και απαντώνρας στο σημερινό άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Μητράκη στη Voria.gr (δείτε αναλυτικά εδώ).

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ υπογραμμίζει πως η προσέγγιση της προσπάθειας «φιλικής συγχώνευσης» με το ΔΙΠΑΕ από πλευράς του ΑΠΘ, μέσω επιστολών στη διοίκηση, τα μέλη ΔΕΠ και τον Υπουργό Παιδείας, «δεν αρμόζει σε Πανεπιστήμιο, αλλά σε Ανώνυμη Εταιρεία».

Ο κ. Ζαπράνης αρχικά αναφέρει ότι το σχέδιο του υπουργού Παιδείας προωθεί την κατάργηση της Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης με συνοπτικές διαδικασίες και τη δημιουργία νέων Πανεπιστημίων με τις υποδομές και το προσωπικό των υφιστάμενων ΑΤΕΙ, οδηγώντας -όπως υποστηρίζει- σε πλήρη απορρύθμιση την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, με συνέπειες που «δυστυχώς θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην πρόταση του κ. Μήτκα, καθώς, όπως επισημαίνει, κινείται στη λογική «αφού το Υπουργείο αποφάσισε να σας συγχωνεύσει (σσ: εννοώντας το ΔΙΠΑΕ), καλύτερα μ’ εμάς παρά με τα ΑΤΕΙ».

Μάλιστα, ο κ. Ζαπράνης χαρακτηρίζει «υποτιμητικό» το να γίνεται οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο «δέκτης «προσφορών» συγχώνευσής του με άλλο Πανεπιστήμιο» και μάλιστα όπως τονίζει «με επιστολές που απευθύνονται στους καθηγητές του, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πετυχημένο ΔΙΠΑΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαπράνη, «είναι απαράδεκτο στα πλαίσια μιας ακόμη πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας που δημιουργεί νέα Πανεπιστήμια από τα ΑΤΕΙ και καταργεί ένα υφιστάμενο πετυχημένο Πανεπιστήμιο (σσ: το ΔΙΠΑΕ), να υπάρχει προσφορά "φιλικής συγχώνευσης" από όμορο Πανεπιστήμιο. Εάν το ΔΙ.ΠΑ.Ε. αξίζει και δικαιολογεί την ύπαρξη του, και για εμένα υπερκαλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις, χρειάζεται την στήριξη όλων και ειδικά της Συνόδου Πρυτάνεων, της οποίας ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. προεδρεύει αυτή την στιγμή».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι Ανώνυμες Εταιρείες για να επιχειρούν «φιλικές» ή «επιθετικές» συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η κατάργηση της Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης με συνοπτικές διαδικασίες, η δημιουργία νέων Πανεπιστημίων με τις υποδομές και το προσωπικό των υφιστάμενων ΑΤΕΙ, όπως και η ίδρυση Νομικής Σχολής (και στο μέλλον ποιος ξέρει ποιας άλλης Σχολής) είναι το τελευταίο επεισόδιο της πλήρους απορρύθμισης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της, με συνέπειες που θα δυστυχώς θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια.

Από την ολοσχερή κατάργηση των ΑΤΕΙ δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η περιοχή μας όπου το υπουργείο Παιδείας προωθεί την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη με τη συνένωση των τριών ΑΤΕΙ της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας), αλλά και ενός Πανεπιστημίου: του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε).

Το ΔΙ.ΠΑ.Ε, δημιουργήθηκε για συγκεκριμένο λόγο τον οποίο τον έχει επιτελέσει και επιτελεί στο ακέραιο και άκρως επιτυχώς. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ παραπάνω για να μιλήσω για ένα Πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με αυτοχρηματοδότηση και κάτω από ειδικό καθεστώς που εξαιρεί τα Μεταπτυχιακά του από τον Νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος σύντομα θα ευθύνεται για την πτώση της ποιότητας και την αύξηση των διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά που λειτουργούν στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια.

Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης λοιπόν, η προσέγγιση της προσπάθειας «φιλικής συγχώνευσης» με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. από πλευράς του ΑΠΘ, μέσω επιστολών στη διοίκηση, τα μέλη ΔΕΠ και τον Υπουργό Παιδείας, δεν θεωρώ ότι αρμόζει σε Πανεπιστήμιο, αλλά σε Ανώνυμη Εταιρεία. Είναι υποτιμητικό για οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο να γίνεται δέκτης «προσφορών» συγχώνευσής του με άλλο Πανεπιστήμιο και μάλιστα με επιστολές που απευθύνονται στους καθηγητές του, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πετυχημένο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Η λογική του «αφού το Υπουργείο αποφάσισε να σας συγχωνεύσει, καλύτερα μ’ εμάς παρά με τα ΑΤΕΙ» με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Στο άρθρο του κ. Γιώργου Μητράκη στην VORIA.GR στις 19.2.2018, υπονοείται ότι το ενδιαφέρον μου για την συγκεκριμένη κίνηση «...είναι πιο… κλειστό και αφορά τα δικά μου συντεχνιακά, ενδεχομένως και προσωπικά συμφέροντα...». Αναφέρει επίσης ότι «...πιθανόν επειδή φοβάται (ο Ζαπράνης) ότι με αυτό τον τρόπο το ΑΠΘ θα εισχωρήσει στα μεταπτυχιακά προγράμματα οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, που τώρα αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης του πανεπιστημίου Μακεδονίας.».

Βέβαια το ποιο «μονοπώλιο» θα χάσει το ΠΑΜΑΚ εάν τα Μεταπτυχιακά του ΔΙ.ΠΑ.Ε αλλάξουν ταμπέλα είναι μια ερώτηση που νομίζω ότι θα μείνει αναπάντητη για πάντα... Αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι ότι η παρέμβασή μου έχει εκληφθεί από τον κ. Μητράκη ως κάτι πολύ διαφορετικό: Συγκεκριμένα αναφέρει: «...άγονοι ανταγωνισμοί και ιδιοκτησιακές λογικές στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας δεν χωρούν. Συνιστούν απλώς κακομαθημένες συμπεριφορές. Άλλωστε αυτό το έρμο ελληνικό κράτος, σε διάφορες εποχές, δημιούργησε και το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΔΙΠΑΕ και όλα τα υπόλοιπα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έπεσαν από τον… ουρανό...».

Κατ’ αρχήν δεν θυμάμαι το ΠΑΜΑΚ ή εγώ προσωπικά να έχω διεκδικήσει τίποτε και πολύ περισσότερο το ΔΙ.ΠΑ.Ε. Εγώ επεσήμανα με έμφαση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ασχήμια», ότι είναι απαράδεκτο στα πλαίσια μιας ακόμη πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας που δημιουργεί νέα Πανεπιστήμια από τα ΑΤΕΙ και καταργεί ένα υφιστάμενο πετυχημένο Πανεπιστήμιο, να υπάρχει προσφορά «φιλικής συγχώνευσης» από όμορο Πανεπιστήμιο.

Εάν το ΔΙ.ΠΑ.Ε. αξίζει και δικαιολογεί την ύπαρξη του, και για εμένα υπερκαλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις, χρειάζεται την στήριξη όλων και ειδικά της Συνόδου Πρυτάνεων, της οποίας ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. προεδρεύει αυτή την στιγμή. Εάν η πρόταση του Υπουργού είναι ατεκμηρίωτη και εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες χρειάζεται θεσμική απάντηση από τον Προεδρεύοντα της Συνόδου και όχι προσφορές «συγχώνευσης» με το μεγαλύτερο ούτως ή άλλως Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μητράκης».