Skip to main content

Η απάτη με τα μαϊμού-καλλυντικά στην Αριστοτέλους - Μαρτυρία στη Voria

Τι λέει στη Voria.gr πωλήτρια κλεμμένων ή μαϊμού καλλυντικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πώς γίνεται η απάτη, κίνδυνος για δερματοπάθειες

Μια χαμογελαστή κοπέλα σε πλησιάζει την ώρα που περπατάς στην Αριστοτέλους, βγάζει από την τσάντα της ένα μολύβι ματιών που φαίνεται να φέρει την υπογραφή γνωστής εταιρείας καλλυντικών και στο προσφέρει δωρεάν. Εάν «ψαρώσεις», προχωράει και προσπαθεί να σου προτείνει να αγοράσεις ένα ή δύο προϊόντα με ελάχιστα χρήματα ως μέρος της προσφοράς. Αν σε δει διστακτικό, θα σου πει πως αν πάρεις προϊόντα, τη βοηθάς ώστε να παρουσιάσει αρκετές πωλήσεις και έτσι να κερδίσει μια θέση σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας ως πωλήτρια. H «πωλήτρια» δεν είναι ποτέ μόνη της. Συνήθως θα την βρεις με μία ή δύο ακόμα γυναίκες ενώ δεν θα διαθέτει ούτε τσάντα με τα χαρακτηριστικά της εταιρείας καλλυντικών ούτε κάποιο σταντ που να τραβάει τα βλέμματα στην παρουσία της.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου μικροπωλήτριες πωλούν καλλυντικά τα οποία είναι είτε κλεμμένα είτε πιστές απομιμήσεις των αυθεντικών.

Μικροπωλήτρια, η οποία για κάποιους μήνες ασκούσε αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr πως οι μικροπωλητές προμηθεύονται τις απομιμήσεις των προϊόντων στα κινέζικα καταστήματα ή στον Δενδροπόταμο. Οι τιμές διαφέρουν. Για τις σκιές είναι περίπου μισό ευρώ, για τα κραγιόν 1,5 - 2 ευρώ ενώ για τη μάσκαρα μπορεί να φτάσει και τα 5 ευρώ. Έπειτα η κάθε μικροπωλήτρια εφευρίσκει τον δικό της τρόπο ώστε να προσελκύσει τους πελάτες και τα πουλάει στις τιμές που επιλέγει.

Τα προϊόντα αυτά δεν είναι δερματολογικά ελεγμένα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες ή άλλα προβλήματα όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Οι εταιρείες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να είναι προσεκτικοί και υποψιασμένοι σε τέτοιες μεθόδους.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν περίπου χρόνο, τελωνειακοί εντόπισαν στο λιμάνι Θεσσαλονίκης 408 χαρτοκιβώτια που περιείχαν 215.136 τεμάχια απομιμητικών κραγιόν, αντηλιακών κρεμών, make-up, μάσκαρα με τα σήματα πολύ γνωστών εταιρειών καλλυντικών που ήρθαν σε εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από Κωνσταντινούπολη.