Skip to main content

Η απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης με Νέα Υόρκη και τα χαμόγελα στη Χαλκιδική

Η soon to be απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης - Νέα Υόρκης, ο τουριστικός λογαριασμός για τη Χαλκιδική και τα μαθήματα Κυκλικής Οικονομίας από τον ΣΕΒΕ

Καλημέρα σας!

Σήμερα ξεκινάμε τη μέρα μας με έναν δυνατό καφέ, ποικιλίας Arabica, που προέρχεται από την Αιθιοπία. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στην πηγή, αφού από εκεί ξεκίνησαν όλα. Η Αιθιοπία είναι το λίκνο του καφέ. Στην περιοχή Kaffa (από εκεί προέρχεται η ονομασία καφές) της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), τον παλιό καιρό τα καφεόδενδρα ήταν αυτοφυή. Πιθανόν στο 9ο αιώνα βουνίσιοι νομάδες που ζούσαν εκεί αντιλήφθηκαν τις δυναμωτικές ιδιότητες του καφέ. Φυλές της περιοχής είτε άλεθαν τους κόκκους με ζωικό λίπος είτε τους έτρωγαν σε χυλό. Τον 13ο αιώνα οι δυναμωτικές ιδιότητες του καφέ αναγνωρίζονταν σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, που χρησιμοποιούσε τον καφέ ως φάρμακο, αλλά και ως ρόφημα που κρατούσε ξύπνιους τους ανθρώπους στη διάρκεια των προσευχών. Κάπως έτσι οι μουσουλμάνοι προσκυνητές διέδωσαν τον καφέ σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, απ’ όπου πέρασε στον υπόλοιπο κόσμο.

Θεσσαλονίκη – Νέα Υόρκη απευθείας

Τους επόμενους μήνες, κάπου στο πρώτο εξάμηνο του 2022, είναι πιθανό η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα με τη Νέα Υόρκη. Όχι με αυτόνομο δρομολόγιο, αλλά ως ενδιάμεσος σταθμός της διαδρομής Ντουμπάι – Νέα Υόρκη – Ντουμπάι, που μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα γίνεται Ντουμπάι - Θεσσαλονίκη – Νέα Υόρκη – Θεσσαλονίκη – Ντουμπάι. Οι σχετικές συζητήσεις με την αεροπορική εταιρεία Emirates βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι πιθανότητες υλοποίησης του σχεδίου είναι πολλές, τουλάχιστον περισσότερες από τις προηγούμενες φορές που είχε συζητηθεί το θέμα. Με αυτόν τον τρόπο η Βόρεια Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει το ρεύμα που υπάρχει για την τουριστική Ελλάδα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι ταξιδιώτες προτιμούν δρομολόγια χωρίς μετεπιβίβαση. Σημείωση: Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπάρχουν σε εβδομαδιαία βάση δέκα ή έντεκα δρομολόγια διαφόρων εταιρειών που πετούν σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Η Αθήνα -βλέπετε- είναι Αθήνα.

Μαθήματα Κυκλικής Οικονομίας από τον ΣΕΒΕ

Από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ως προτεραιότητα την «κυκλική οικονομία», κάτι που ιδανικά σημαίνει ότι τα πάντα ανακυκλώνονται, τίποτε δεν πετιέται και επομένως όλα όσα χρησιμοποιούνται προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά και προορίζονται να ανακυκλωθούν. Την προσεχή Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace της Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ οργανώνει σεμινάριο, αυτό που λέμε workshop, για το θέμα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν –μεταξύ άλλων- ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Κομισιόν και απόλυτα ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα Γιώργος Κρεμλής και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο εκτός από την Ελλάδα υλοποιούν η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ουκρανία και η Τουρκία. Ως κίνητρο προβάλλεται το γεγονός ότι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δημιουργούνται.   

Χαλκιδική 1

Καλά πήγε η τουριστική σεζόν του 2021 στη Χαλκιδική. Καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν οι παράγοντες του τουρισμού στην περιοχή, αφού «έπιασαν» τον στόχο, δηλαδή το 60% των εσόδων του 2019. Μεγάλη ώθηση έδωσαν οι βαλκάνιοι επισκέπτες –κυρίως οι Ρουμάνοι- τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφτασαν στην περιοχή πελάτες από παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία). Όπως επίσης και από νέες για την περιοχή αγορές, όπως το Λουξεμβούργο και η Ουκρανία. Εκείνοι που έλειψαν –εν μέρει και λόγω του θανάτου του Μπ. Μουζενίδη που οδήγησε τον τουριστικό του οργανισμό σε χαμηλές πτήσεις- ήταν οι Ρώσοι. Η απουσία τους, μάλιστα, έγινε έντονα αισθητή και γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν το 2022. Πρόκειται για ένα από τα στοιχήματα των επομένων μηνών.

Χαλκιδική 2

Στο μεταξύ η Χαλκιδική ενισχύει την υποδομή της, καθώς αυτή την περίοδο εξελίσσονται εργασίες δημιουργίας νέων καταλυμάτων –κυρίως ενοικιαζόμενων δωματίων- μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι από την επόμενη σεζόν θα προστεθούν 1500 κρεβάτια, κάτι που προφανώς –και με δεδομένο ότι η Ελλάδα πουλάει ως τουριστικός προορισμός- θα μαζικοποιήσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό στην περιοχή. Αντίστοιχα –επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς- δεν υπάρχει επέκταση ή ενδυνάμωση των υποδομών, με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην ύδρευση, το ηλεκτρικό ρεύμα κλπ. να εμφανιστούν και του χρόνου. Με μαθηματική ακρίβεια.  

Τα πρώτα ραντεβού του cluster του ΣΕΒΕ

Αργά, αλλά σταθερά προχωράει η Αγροδιατροφική Εξαγωγική Σύμπραξη, το cluster αγροδιατροφής που έχουν συγκροτήσει 15 – 20 επιχειρήσεις και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Ήδη τα στελέχη που ασχολούνται με το πρότζεκτ ετοιμάζουν τα πρώτα road show του cluster για επαφές των μελών του στο εξωτερικό. Αν όλα πάνε καλά στις αρχές του χρόνου θα βρεθούν στο Αμβούργο, στις Βρυξέλλες και σε μία Σκανδιναβική πρωτεύουσα, την Κοπεγχάγη ή τη Στοκχόλμη.