Skip to main content

Η απειλή 2ετούς παράτασης και δύο κρίσιμα ραντεβού άμεσα

Κλίμα συγκρατημένης δυσαρέσκειας επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το γεγονός ότι τελικώς το περιθώριο που δόθηκε στη χώρα μας, για να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλ
Κλίμα συγκρατημένης δυσαρέσκειας επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το γεγονός ότι τελικώς το περιθώριο που δόθηκε στη χώρα μας, για να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από τα επίπεδα του 3%, είναι τριετές κι όχι τετραετές. Μολονότι επισήμως δεν ζητήθηκε ποτέ τίποτα, ανεπισήμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε ασκηθεί έντονη πίεση από την Αθήνα προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς τις μεγάλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλισθεί μια ευνοϊκότερη μεταχείριση για την περίπτωσή μας.

Τελικώς, το μόνο που πέτυχαν αυτές οι πιέσεις ήταν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Ποια θα μπορούσαν να ήταν αυτά; Όπως εξηγείται αρμοδίως, η διετής, αντί της τριετούς, παράτασης. Γιατί, όπως υποστηρίζεται, «παίχθηκε» κι αυτό το σενάριο. Τελικώς, αποτράπηκε και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της, για να πετύχει το στόχο της, είναι κατά 12 μήνες λιγότερος.

Το τελικό της πλάνο, πάντως, υπό μορφή χρονοδιαγράμματος θα διαμορφωθεί μετά την εξασφάλιση της έγκρισης από τις Βρυξέλλες, σχετικά με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας. Στο ορατό μέλλον, όμως, υπάρχουν ήδη φιξαρισμένα δύο κρίσιμα ραντεβού, σε κοινοτικό επίπεδο. Το πρώτο έχει να κάνει με την συνεδρίαση του Εurogroup στις 19 Ιανουαρίου και το δεύτερο με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου. Και τα δύο θεωρούνται και είναι πολύ κρίσιμα.