Skip to main content

Οι απέλπιδες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για την απεξάρτηση

Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε πολλά επίπεδα, με το σημαντικότερο από αυτά να έχει να κάνει με την εξάρτηση τους σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας.

Απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει από τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών κάνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται, απ' όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr, σε πολλά επίπεδα, με το σημαντικότερο από αυτά να έχει να κάνει με την εξάρτηση του σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας.

Το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή η νέα σημαντική μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) κατά 1,9 δισ. ευρώ, συνιστά από μόνο του ένα κρίσιμο βήμα.

Κι αυτό γιατί η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,9 δισ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη τις ροές που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όμως, το γενικότερο οικονομικό κλίμα δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα.

Όλα δείχνουν ότι οι περισσότερες – αν όχι όλες – οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το κάβο των εν εξελίξει στρες τεστ μάλλον άκοπα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίων, όπως είναι αυτή τη στιγμή διάχυτος ο φόβος. Όμως, ακόμα κι αυτό το εμπόδιο ξεπερασθεί σε αυτή τη φάση, πολλοί φοβούνται ότι θα επανέλθει στο μέλλον. Γι αυτό και η θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση.