Skip to main content

Η απίστευτη γραφειοκρατία σκοτώνει τα δέντρα στην Καλαμαριά (φωτο)

Από τον Άννα στον Καϊάφα στον δήμο της Καλαμαριάς για την κοπή ξερών δέντρων που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο.

Εκτός από τα πεύκα τα οποία προσβάλει και τα καταστρέφει, το φλοιοφάγο έντομο το οποίο έχει αποδεκατίσει σημαντικό τμήμα του Σέιχ Σου, αλλά και άλλων περιαστικών δασοκτημάτων της Θεσσαλονίκης, τρέφεται απ’ ότι φαίνεται και από την απίστευτη γραφειοκρατία.

Απόδειξη οι ατελέσφορες προσπάθειες του δήμου Καλαμαριάς να υλοτομήσει τα ξερά δέντρα τα οποία έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο έντομο, με κίνδυνο να προσβάλουν και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακόμη του αντιστέκονται.

Η ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας έχει ως εξής:

- Προς τα τέλη Μαΐου έγινε αντιληπτό ότι ορισμένα δέντρα τα οποία βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, δίπλα ακριβώς από το Κυβερνείο (παλατάκι) είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο. Αμέσως κινητοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου προκειμένου να τα απομακρύνει εγκαίρως πριν να προσβληθούν και τα υπόλοιπα υγιή δέντρα.  

- Ο δήμος, παρότι διαθέτει Διεύθυνση Πρασίνου, στελεχωμένη με κατάλληλους επιστήμονες και προσωπικό, διαπίστωσε ότι δεν επιτρέπεται να κόψει εκείνος τα δένδρα, διότι η ευθύνη αδειοδότησης για την κοπή δέντρων, έστω και λόγω ασθένειας, ανήκει στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.


- Πράγματι εκλήθη το Δασαρχείο το οποίο έκανε αυτοψία και διαπίστωσε ότι όντως τα ξερά δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν το ταχύτερο. Ωστόσο, για να εκδοθεί άδεια κοπής από το Δασαρχείο θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί σε αυτό αίτημα από τον ιδιοκτήτη του χώρου εντός του οποίου βρίσκονται τα προς υλοτόμηση δέντρα.

- Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς Κλειώ Παναγιωτίδου, παρότι η περιοχή βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου, ιδιοκτήτης του χώρου είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία στο μεταξύ έχει υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

- Σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρασίνου Ανθή Κράκα ο δήμος απέστειλε έγγραφη ενημέρωση προς την ΕΤΑΔ, στις 7 Ιουνίου, ζητώντας να υποβληθεί εκ μέρους τους προς το αρμόδιο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης αίτημα υλοτόμησης των ξερών δέντρων. Μάλιστα, όπως εξηγεί στην Voria.gr η κ. Κράκα, πέραν της αίτησης υπήρξαν και αρκετές τηλεφωνικές οχλήσεις προς την ΕΤΑΔ.

- Ωστόσο, μέχρι και σήμερα 27 Ιουλίου, δηλαδή πενήντα ημέρες μετά την υποβολή του αιτήματος εκ μέρους του δήμου, η ΕΤΑΔ δεν έχει αποστείλει ακόμη αίτηση προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για την έκδοση άδειας υλοτόμησης των ξερών δέντρων.
Σύμφωνα με την κ. Κράκα, σε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση υλοτόμησης ξερών δέντρων σε γειτονική περιοχή της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς (επί της οδού Πλαστήρα) η ΕΤΑΔ ανταποκρίθηκε μετά ακριβώς δύο μήνες.



Αποτέλεσμα αυτού του γραφειοκρατικού παραλογισμού είναι να κινδυνεύουν με προσβολή και τα υπόλοιπα δέντρα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Κυβερνείου. Το γεγονός έχει θορυβήσει και δύο πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, τον «Προοδευτικό Σύλλογο Αρετσούς Δέρκων» και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Κρήνης η «Μπουμπουλίνα» οι οποίοι κατέθεσαν εξώδικη όχληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς ζητώντας τους να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη σωτηρία του πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.