Skip to main content

Η αποδιοργάνωση της Θεσσαλονίκης, η έκκληση των αστυνομικών και το θρίλερ της Χιροσίμα

Οι χαλαροί ρυθμοί του Αυγούστου, τι ζητούν οι αστυνομικοί από τους πολίτες κι ένα ιστορικό–βιβλίο θρίλερ για την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Καλημέρα σας!

Η ένταση στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται, ο πληθωρισμός κρατάει ψηλά τη σημαία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης επιμένει, οι Τούρκοι εξακολουθούν να προκαλούν, με αποτέλεσμα η ένταση στην ευρύτερη Αντ. Μεσόγειο να αυξάνεται, αλλά… Κι επειδή στην Ελλάδα οι ειδήσεις ξεκινούν από το αλλά, ας μη ξεχνάμε ότι παρόλα όσα συμβαίνουν βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου, στις πιο καλοκαιρινές ημέρες του χρόνου και όλοι σκέφτονται τις διακοπές, είτε βρίσκονται ήδη εκτός, είτε έχουν επιστρέψει από την άδεια τους εντός, είτε ανήκουν σε όσους δεν μπορούν να πάνε διακοπές, τουλάχιστον φέτος. Πολλοί απ’ όσους δουλεύουν αυτές τις μέρες είναι… αφηρημένοι. Κυρίως, όμως, είναι το αποχαυνωμένο και πλήρως αποσυντονισμένο σύστημα που έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά. Το πανεπιστήμιο κλειστό, τα δικαστήρια επίσης, το υπόλοιπο δημόσιο σε υπολειτουργία, ενώ πολλοί που θεωρητικά εργάζονται –δηλαδή δεν έχουν άδεια αυτή την περίοδο- έχουν προσβληθεί από covid-19 και παραμένουν απομονωμένοι. Ακόμη και αρκετοί χώροι εστίασης (εστιατόρια, ψησταριές, ταβέρνες, μπαρ, καφέ κλπ.) παραμένουν κλειστοί το φετινό Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν συνέβαινε σε αυτή την έκταση τα πολλά τελευταία χρόνια. Μέχρι και η επισκεψιμότητα στις δημοσιογραφικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις έχει αραιώσει τόσο, που μοιάζει «σαν αποτυχημένη διαδήλωση», όπως λέγαμε παλαιότερα. Τι απομένει; Η αγορά ως… συνήθης ύποπτος, με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά και να δίνουν τον τόνο στο κέντρο της πόλης.

Πάρτε το «100»!

Καλοκαίρι στην πόλη σημαίνει, όμως, και κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αυξάνονται οι διαρρήξεις, ειδικά σε περιοχές με αραιότερη δόμηση. Όταν, λοιπόν, η γειτονιά απουσιάζει οι επίδοξοι κλέφτες βρίσκουν ευκαιρία. Η αστυνομία προσπαθεί όσο μπορεί, λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών και κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηλεφωνούν στο «100», δηλαδή στην Άμεση Δράση, κάθε φορά που εντοπίζουν κάποια περίεργη κίνηση στη γειτονιά τους ή κάποιους μυστήριους τύπους να τριγυρίζουν γύρω από σπίτια και αυτοκίνητα. Βέβαια στην Ελλάδα η αδιαφορία από τη μια, ο φόβος να μη μπλέξουμε από την άλλη, αλλά και η κακώς εννοούμενη έννοια του «καρφιού» εμποδίζει πολλούς να επιδιώκουν την παραμικρή σχέση με την αστυνομία. Ακόμη και σε θέματα κοινού ποινικού δικαίου. Για σκεφτείτε, όμως: είναι δυνατόν να υπάρξει αστυνόμευση του τύπου ένας ένστολος μπροστά σε κάθε σπίτι ή δίπλα σε κάθε αυτοκίνητο;

Από το Λ. Πύργο στη Χιροσίμα

Μια πορεία που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τον Λευκό Πύργο -με μικρή συμμετοχή είναι η αλήθεια- θύμισε και φέτος στην πικρή επέτειο της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και τρεις μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι. Ήταν οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου του 1945 όταν η ανθρωπότητα ξεκινούσε τη συγγραφή ενός καινούριου τόμου στην ιστορίας της. Όχι μόνο επειδή τα αποτελέσματα από τις δύο ατομικές βόμβες υποχρέωσαν την Ιαπωνία να συνθηκολογήσει και να υπογράψει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κυρίως επειδή ο πλανήτης Γη εισήλθε στην ατομική και εν συνεχεία στην πυρηνική εποχή, που πιθανόν να υπογράψει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Κι επειδή στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας οι μικρές στιγμές, οι λεπτομέρειες και τα υστερόγραφα, έχουν σημασία, το τελευταίο βιβλίο του Κρις Γουάλας «Χιροσίμα 1945 – Η αντίστροφη μέτρηση» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και περιγράφει το συγκλονιστικό χρονικό των 116 ημερών, από την ορκωμοσία του Χάρι Τρούμαν ως προέδρου των ΗΠΑ στις 12 Απριλίου 1945 μέχρι τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, έχει αυτονόητο ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο που ο συγγραφές αξιοποιεί την μέθοδο της αντίστροφης μέτρησης για να δομήσει ένα θρίλερ με πραγματικά γεγονότα, αληθινά συναισθήματα και τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών. Όσων ετοίμασαν τη βόμβα, αυτών που την έριξαν, όσων υπέστησαν τις συνέπειες, αλλά και αυτών που παρόλο που ήταν μακριά η ρίψη της βόμβας άλλαξε τη ζωή τους για πάντα. Το βιβλίο, που επιπλέον είναι ευσύνοπτο και άρα διαβάζεται ξεκούραστα, εστιάζει στις αντιπαραθέσεις και τους ενδοιασμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και στους προβληματισμούς των επιστημόνων. Ταυτόχρονα, φωτίζει τα γεγονότα από την οπτική γωνία όσων πρωταγωνίστησαν στη λήψη και την εκτέλεση της σχετικής απόφασης, ενώ με αμεσότητα και ευαισθησία παρουσιάζει τη ζωή των Αμερικανών και Ιαπώνων πολιτών τον καιρό του πολέμου: από τα «Calutron girls» στο Όουκ Ριτζ του Τενεσί ως τη δεκάχρονη Χιντέκο Ταμούρα που επιζεί στη Χιροσίμα, αλλά χάνει τη μητέρα της και αργότερα μεταναστεύει στις ΗΠΑ. Ακόμη και τους Αμερικανούς στρατιώτες που μάχονταν στον Ειρηνικό, περιμένοντας με φόβο τη διαταγή για εισβολή στην Ιαπωνία, μια διαταγή που μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν χρειάστηκε να δοθεί ποτέ.

Σε τροχιά η 86η Διεθνής Έκθεση

Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και ξεκινάει ήδη η υλοποίηση και οι κατασκευές για την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα εγκαινιαστεί ακριβώς σε ένα μήνα, στις 10 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ κυκλικής οικονομίας στα περίπτερα 9 και 10 και η φιλοξενία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως τιμώμενης χώρας της φετινής διοργάνωσης σε πάνω από 5.000 τετρ. μέτρα στο περίπτερο 13 αναμένεται να συγκεντρώσουν σημαντικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα η οργανωμένη παρουσία των ΗΑΕ, που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περί τις 100 εταιρείες, οργανισμούς και άλλες οντότητες της χώρας, είναι η πρώτη οργανωμένη στην Ευρώπη και αυτό κάτι σημαίνει. Η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo προετοιμάζεται για μια καθ΄ ολοκληρίαν κανονική Διεθνή Έκθεση χωρίς περιορισμούς και γι’ αυτό έχει καταρτίσει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολλές δωρεάν συναυλίες, που αυξάνουν θεαματικά την επισκεψιμότητα. Στα… κρυφά, όμως, οι άνθρωποι της ΔΕΘ - Helexpo εύχονται και προσεύχονται μη τυχόν κι έχουμε κάποια απότομη έξαρση της πανδημίας μόλις οι αδειούχοι επιστρέψουν στις πόλεις, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, κάτι που θα πληγώσει…