Skip to main content

Η απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν θα βρουν ελεύθερο έδαφος για να καρπωθούν τα οφέλη επίλυσης του Συριακού. Βρετανία και Γαλλία κρουούν τον κώδωνα για τον ISIS.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για αποχώρηση από την Συρία των αμερικανικών στρατευμάτων, παρά την αντίθεση του Πενταγώνου, θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πρόεδρος Τραμπ, υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση, για συμμάζεμα των ΗΠΑ, κατηγορηθείς για επαναφορά του απομονωτισμού. Η δικαιολογία του Τραμπ είναι ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν εδώ κι εκεί τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς πολλές χώρες να τους το αναγνωρίζουν, που σημαίνει χωρίς οφέλη. Όμως, αν αυτό ισχύει για το Πακιστάν, ή άλλες χώρες, τα οφέλη στη Μ. Ανατολή, δεν είναι απαραίτητο να είναι εμφανή, ούτε άμεσα.

Την επίσημη αιτιολογία εξέφρασε ο Ντ. Τραμπ με δήλωση στο Twitter: «Νικήσαμε τον ISIS, πήραμε τα εδάφη. Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι». Περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη βόρεια Συρία. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙSIS και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι μόνες θετικές αντιδράσεις στην απόφαση των ΗΠΑ προήλθαν από Τούρκους και Ρώσους. Οι Τούρκοι πήραν το δώρο για να επανέλθουν στο δυτικό στρατόπεδο, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν το πράξουν. Θα φανεί αυτό κατά το επόμενο διάστημα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Συρία δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Όμως, σύμπαντες οι ενδιαφερόμενοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, όχι μόνον επειδή δεν είναι αληθές το υποστηριζόμενο από τον Τραμπ ότι νικήθηκε ο ISIS, αλλά αφήνει το έδαφος ελεύθερο σε Τουρκία, Ρωσία και Ιράν να καρπωθούν τα οφέλη από την επίλυση του Συριακού, που θα έχει πλέον την δική τους σφραγίδα.

Η Γαλλίδα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, έκανε γνωστό πως η Γαλλία θα διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Συρία, επειδή το ζήτημα της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους παραμένει επίκαιρο. Σημείωσε ακόμη ότι παρά την επιτυχία της επιχείρησης κατά του ISIS, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τα ίδια λέει και η Βρετανία, που καλεί τον Τραμπ να ανακαλέσει, υποστηρίζοντας ότι ο ISIS δεν νικήθηκε ολοκληρωτικά.

Ανησυχία από την απόφαση προκλήθηκε και στο Ισραήλ, βλέποντας ότι το Ιράν επωφελείται, το ίδιο και η Τουρκία. Να σημειωθεί ότι το Κουρδιστάν του Ιράκ εξαρτάται εν πολλοίς από το Ισραήλ, με Ισραηλινούς αξιωματικούς να εκπαιδεύουν τους εκεί Κούρδους.

Ιδιαιτέρως επικριτικό είναι το άρθρο της Jerusalem Post για την απόφαση Τραμπ στη Συρία: «Οι σύμμαχοι βλέπουν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σοβαρές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ισχύ των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και θα ρίξει την ανατολική Συρία στο χάος», γράφει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post και προβλέπει:

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει μια πολεμική επιχείρηση, εάν οι ΗΠΑ φύγουν και οι Κούρδοι μαχητές, που βοήθησαν να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, πιθανόν θα έχουν να δώσουν ένα νέο πόλεμο και ίσως να υπογράψουν συμφωνία με τη Δαμασκό. Αυτό θα εμπλέξει το Ιράν και το συριακό καθεστώς θα εισέλθει στην ανατολική Συρία. Μια νέα σύγκρουση θα προκύψει.

» […]  Για το Ισραήλ αποτελεί μια δυνητική απειλή, καθώς ο "διάδρομος προς τη (σ.σ. Μεσόγειο) θάλασσα" του Ιράν θα επεκταθεί.  Η ιρανική επιρροή θα μεγαλώσει. Θα αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.  Όλο το Κουρδιστάν -και το ιρακινό- θα αποσταθεροποιηθεί».

Και φυσικά, την μεγαλύτερη ανησυχία εκδηλώνουν οι "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις", όπου η κύρια δύναμή τους είναι οι Κούρδοι της Συρίας. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία θα επιτρέψει μία αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ με συρράξεις θα απειληθεί και η ανατολική Συρία.

Ο Φετχί Μιχέμεντ, στέλεχος των "Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων", ανέφερε πως μετά από την απόφαση των ΗΠΑ, αμέσως η Τουρκία θα κάνει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους. «Αυτό είναι μια πηγή ανησυχίας. Η αμερικανική απόφαση για απόσυρση μας σόκαρε. Η κατάσταση τώρα είναι πολύ περίπλοκη. Εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τους στρατιώτες τους, θα κάνουμε εργασίες για συνεργασία με άλλες χώρες», δήλωσε.