Skip to main content

Η επιστροφή του Παπαμιμίκου και ο συμβολισμός του νέου σήματος της ΝΔ

Η απορία που μένει για τον Παπαμιμίκο, οι Κασσάνδρες που διαψεύδονται από τον Κυριζίδη και η παραβολή Γαλαμάτη για το νέο σήμα της ΝΔ.

-Έναν εξαιρετικό χώρο περίπου 200 τ.μ. νοίκιασε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος δήμαρχος, Μάκης Κυριζίδης, για να στήσει εκεί το στρατηγείο του για τις εκλογές. Ο χώρος είναι στην Αγίας Σοφίας 24, στον πρώτο όροφο και μάλιστα κάνει εγκαίνια την επόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 11.30'. Η «Θ2 Θεσσαλονίκη Θετικά» έχει πλέον και τηλεφωνικό κέντρο και μαθαίνω ότι οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν πως ο κ. Κυριζίδης κάποια στιγμή θα αποτραβηχτεί ή θα συγχωνευτεί με άλλη παράταξη διαψεύδονται παταγωδώς. Συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου τόνιζαν ότι θα το πάει μέχρι τέλους, διότι τα μηνύματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα...

Ανδρέας Παπαμιμίκος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την ανάδειξη αρχηγού και μετά το επεισοδιακό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από το κόμμα και γενικότερα την ενεργό πολιτική. Είχε παραιτηθεί από γραμματέας του κόμματος, ακόμη κι από μέλος του. Είχε επικεντρωθεί στη δικηγορία και για μεγάλο χρονικό διάστημα απείχε από τα κοινά, τουλάχιστον εμφανώς. Την ενέργειά του απορρόφησε το στήσιμο της εταιρίας του και τα προσωπικά του, καθώς πλέον είναι και παντρεμένος. Φαίνεται όμως ότι τα δυο χρόνια «ασκητικής» ήταν αρκετά. Σε αυτό το διάστημα φρόντισε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (πρώτη σύγκρουση στις εσωκομματικές) και να το κάνει δημόσια γνωστό, όπως και με τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη (δεύτερη σύγκρουση στο συνέδριο της νεολαίας). Πώς γνωστοποιήθηκε ουσιαστικά η εξομάλυνση; Με την πρόσκλησή του (έχει παραιτηθεί από μέλος του κόμματος) στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαμιμίκος πήγε στο Μουσείο Μπενάκη και συμμετείχε στους εορτασμούς, οπότε το μήνυμα ελήφθη. Βέβαια οι φήμες για πολιτική επανενεργοποίησή του παίρνουν και δίνουν εδώ και καιρό. Συνεπώς η απορία που απομένει είναι εάν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ ή αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μέσα στον Οκτώβριο δύσκολα θα το γνωρίζουμε επισήμως...

-Με μια παραβολή υποδέχτηκε το νέο σήμα της ΝΔ το μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος, Δημήτρης Γαλαμάτης. Με μια ανάρτηση σχετική με τα... μουστάκια δύσκολα μπορεί κάποιος να δώσει σαφή ερμηνεία εάν του άρεσε ή όχι η αλλαγή. Την παραθέτουμε μήπως εσείς βγάλετε συμπέρασμα: «Ένας... ιδεολόγος του μουστακιού, που από τα 18 του το φρόντιζε και το περιποιούταν με πάθος, αποφάσισε στα πενήντα του να το αποχωριστεί. Πήρε το λεπίδι και ξύρισε το σήμα κατατεθέν του. Ντύθηκε, στολίστηκε, κολονιαρίστηκε και βγήκε βόλτα στην πιάτσα, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια ... αμούστακος. Όσο περπατούσε στο δρόμο χαιρετούσε και μιλούσε με γνωστούς, φίλους και συγγενείς. Ωστόσο κανείς δεν πρόσεξε, ούτε ένας δεν αστειεύτηκε καν, να του πει «πού είναι το μουστάκι;» Δεν βρέθηκε ψυχή να προσέξει την απουσία του πιο δυνατού του, μέχρι εκείνη τη στιγμή, συμβόλου, του μουστακιού του. Γύρισε τσακισμένος στο σπίτι του και μην μπορώντας να σηκώσει το βάρος της αίσθησης ασημαντότητας που του γεννήθηκε, πλημμυρισμένος από τη σκέψη «τόσα χρόνια τελικά δεν με προσέχει κανείς, πέρασα κυριολεκτικά απαρατήρητος, δεν αρκούσε το μουστάκι για να μου δώσει κάποιος σημασία» αυτοκτόνησε!.. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, εξ αφορμής του νέου λογότυπου της ΝΔ και της απόσυρσης του πυρσού σε κάθε του εκδοχή. Πίσω από τα καλαμπούρια, τα τρολ, τις κριτικές και τις απόψεις για τον νέο λογότυπο κρύβεται η βαθιά αγάπη των φίλων και των μελών, αλλά και ο υποδόριος και ανομολόγητος σεβασμός των αντιπάλων, απέναντι στη μεγάλη, ιστορική , κεντροδεξιά παράταξη της χώρας».

-Κι επειδή το νέο σήμα άλλους προβλημάτισε, άλλους ενόχλησε, άλλους τους άρεσε κι άλλοι προσπάθησαν να αναλύσουν τα μηνύματά του, να δώσουμε σημασία και στη σημειολογική ανάλυση ενός εκτός κόμματος; Ο γνωστός συγκοινωνιολόγος κεντροαριστερός και μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, έγραψε τα εξής: «Επτά τρίγωνα ορθογώνια, ισοσκελή, σκαληνά σε ένα παιχνίδι διπλής οπτικής ανάγνωσης. Το τρίγωνο ως ισχυρό γεωμετρικό σύμβολο, και οι παραλλαγές του ως υπαινιγμός των δυνητικών διατάξεων, περικλείοντας τις ανοχές στον υποκειμενισμό της θέασης, οριοθετημένο πάντως στον ορθολογισμό των τριών κορυφών. Το οπτικό παιχνίδισμα ελαφρώς τετριμμένο αλλά ενδιαφέρον για την πολιτική επικοινωνία σήματος κόμματος, του συντηρητικού χώρου. Στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την αποκόλληση από τον συντηρητισμό και τη μετάβαση προς το πιο ανεκτικό κέντρο. Αυτό τουλάχιστον επιχειρείται . Αν μη τι άλλο τολμηρή διάθεση για αλλαγές, για υπέρβαση των ταμπού της κομματικής ιστορικότητας, και σε κάθε περίπτωση ανατροπή του παλιομοδίτικου και αφελούς πυρσού, που δεν άντεχε στην εποχή. Θεωρώ την κίνηση απόλυτα θετική τουλάχιστον στο μέτρο της πολιτικής πρόθεσης, και επομένως μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφαση. Δεν αλλάζουν εύκολα τα κομματικά σύμβολα στην Ελλάδα . Με άριστα το 10 βάζω 8,5 για την γραφιστική, επικοινωνιακή και συμβολική ιδέα και για τα δεδομένα και τα όρια της ΝΔ».