Skip to main content

Η αποτίμηση της διήμερης παρουσίας του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Η φετινή διαφορετική διοργάνωση της ΔΕΘ, οι ειδήσεις που βγήκαν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

Όλα είναι διαφορετικά φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά τη ματαίωση της 85ης διοργάνωσης και τη μερική υποκατάστασή της από το Thessaloniki Helexpo Forum κι αυτό αποτυπώθηκε και κατά την πρωθυπουργική παρουσία το σαββατοκύριακο στην πόλη. Αντί του κατάμεστου από κυβερνητικούς - κρατικούς αξιωματούχους και ενθουσιώδεις κομματικούς οπαδούς “Ι. Βελλίδης” το βράδυ του Σαββάτου, είχαμε ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό, με πενήντα αδιόρατες, ανώνυμες, υποφωτισμένες φιγούρες στο ρόλο του σιωπηλού ακροατηρίου· και μια πρωθυπουργική ομιλία, απολύτως προσαρμοσμένη, από πλευράς ύφους και περιεχομένου στην περίσταση. Χωρίς κορώνες, μιας και απουσίαζαν οι χειροκροτητές, εστιασμένη κυρίως στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην Οικονομία, εμπλουτισμένη με κάποιες εξαγγελίες μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα.

Η διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ίσως η μικρότερη την οποία εκφώνησε πρωθυπουργός από το συγκεκριμένο βήμα, σε αντίθεση με τη σχεδόν τρίωρης διάρκειας χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Και στις δύο εμφανίσεις του ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Έχοντας συμπληρώσει το ένα τέταρτο της θητείας του και με τον αέρα των δημοσκοπήσεων οι οποίες δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο να διατηρούν σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, εξέπεμψε αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας το πρωθυπουργικό προφίλ του, αποφεύγοντας τις επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση, πλην ελαχίστων αναφορών όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου.

Κεντρικοί στόχοι της σαββατιάτικης ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν να διασκεδάσει τους φόβους και τις ανασφάλειες που γεννούν σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και να ενισχύσει το αίσθημα εθνικής ασφάλειας εξ αφορμής της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δέσμη των άμεσων οικονομικών μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ την οποία εξήγγειλε, τα “δώδεκα βήματα αυτοπεποίθησης” όπως τα χαρακτήρισε, στόχο έχουν την ενίσχυση κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς και την προστασία της απασχόλησης με τη δημιουργία εκατό χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών, το έργο του πρωθυπουργού έγινε ευκολότερο μετά την αιφνίδια απόφαση της Άγκυρας να αποσύρει το Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια. Αυτό απάλλαξε τον κ. Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση να κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις εθνικές κόκκινες γραμμές απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ωστόσο, σε ένα δύο ερωτήματα που του ετέθησαν σχετικά με την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως έχουν αποτυπωθεί στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, εκεί ο πρωθυπουργός επέδειξε κάποια αμηχανία. Επίσης, ενώ μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος, απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει το συνολικό κόστος του.

Οι ειδήσεις που βγήκαν από τη συνέντευξη

Καινοτομίες, λόγω πανδημίας, υπήρξαν και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Λιγότεροι δημοσιογράφοι στην αίθουσα, όλοι με μάσκες, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ερωτήσεις εξ αποστάσως, μέσω διαδικτύου. Η συνέντευξη έβγαλε ειδήσεις με τον πρωθυπουργό:

- Να δηλώνει πρόθυμος να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον εδραιωθεί η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, με τον οποίο, όπως τόνισε επανειλημμένως, έχει να συζητήσει μόνον το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα). Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε πάντως, να δημοσιοποιήσει, αν και ρωτήθηκε δυο, τρεις φορές, ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της “γραπτής συμφωνίας” που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, στο Βερολίνο.

- Να διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα καθώς και ψεκασμένες θεωρίες περί μη ύπαρξης πανδημίας.

- Να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες, καθώς και της καθιέρωσης υποχρεωτικής στράτευσης στα 18.

- Να διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, κυρίως όσον αφορά τις επικουρικές.

- Να στέλνει μήνυμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ότι δεν θα ανεχθεί “αστοχίες” παρόμοιες με αυτήν που σημειώθηκε στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

- Να προαναγγέλλει τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης με τέσσερα νέα νομοσχέδια. Το ένα θα αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση, το δεύτερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαβεβαιώνοντας πάντως, πως δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, πλην κάποιων σημειακών διορθωτικών παρεμβάσεων ώστε να μην εισάγεται κάποιος με λευκή κόλα. Το τρίτο τα εργασιακά και το τέταρτο το νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή ερώτηση της Voria.gr ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επιγραμματικά είναι η αλήθεια, και στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε τίτλους όσα είχαν αναπτυχθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στην εκδήλωση της Παρασκευής, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Δείτε σχετικά: Μητσοτάκης στη Voria: Φιλόδοξη αλλά εφικτή η παράδοση του μετρό το 2023

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου για τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν tabula rasa καθώς στο διάστημα του ενός χρόνου έγιναν πράγματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν προσεχώς ή μεσοπρόθεσμα. Υπήρξαν, ωστόσο και τομείς στους οποίους παρατηρήθηκαν αδράνειες. Για παράδειγμα, στο θέμα του ΟΑΣΘ τα αποτελέσματα των ενεργειών θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο μήνα και έως το τέλος του έτους όταν θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση του στόλου με τα 230 μεταχειρισμένα λεωφορεία (180 του ΟΑΣΘ και 50 της Λειψίας), ενώ στο μεταξύ, στις περιαστικές γραμμές οι οποίες δόθηκαν στα ΚΤΕΛ η κατάσταση είναι ήδη πολύ καλή.

Προχώρησαν επίσης, οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ, την προκήρυξη του διαγωνισμού για την διαπλάτυνση της περιφερειακής (flay over), το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec κ.λπ.

Αντιθέτως, στο ζήτημα του μετρό τα βήματα είναι πιο αργά. Ο σταθμός Βενιζέλου τελεί υπό την αίρεση των προσφυγών στο ΣτΕ, δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός για τον φορέα ο οποίος θα λειτουργήσει το μετρό, ούτε έχουν ξεκινήσει μελέτες για τις επεκτάσεις του μετρό. Σχεδόν καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε για το λιμάνι, κυρίως για τη διασύνδεσή του με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης πολύ αργά προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, για το πάρκο του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά, τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, τη ΒΙΠΕ Σίνδου κ.ο.κ.