Skip to main content

Πώς η τέχνη έφερε τη Θεσσαλονίκη κοντά στο Βερολίνο

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και ο αντιδήμαρχος Βερολίνου Klaus Lederer μιλούν στο φεστιβάλ re:publica για τη σχέση των δύο πόλεων.

Αψηφώντας τα περισσότερα από τα 1.800 χιλιόμετρα που τις χωρίζουν και πηγαίνοντας κόντρα στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας δεν ήταν πάντα ανθηρές από το 2008 και μετά, Βερολίνο και Θεσσαλονίκη έχουν δημιουργήσει έναν ξεχωριστό δεσμό που καλά κρατεί και εξελίσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι δύο πόλεις, αν και φαινομενικά διαφορετικές από πολλές απόψεις, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ζωντανή και δυναμική σχέση με συνδετικό τους κρίκο τις δημιουργικές κοινότητες των ατόμων που ζουν σε αυτές.

Το φεστιβάλ re:publica που διοργανώνεται παραδοσιακά στο Βερολίνο και φέτος ήρθε πρώτα φορά στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 11 και 13 Σεπτεμβρίου ήταν ένας από τους καρπούς αυτής της φιλίας αλλά και ο καταλληλότερος χώρος για να συζητηθεί η σχέση αυτή.

Στη σκηνή του φεστιβάλ βρέθηκαν μαζί ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας και ο αντιδήμαρχος Βερολίνου, Klaus Lederer.

Ο κ. Πέγκας εξήγησε ότι αφετηρία της σχέσης μεταξύ των δύο πόλεων ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής (WOMEX), που διοργανώθηκε στην πόλη το 2012 και το οποίο στάθηκε η αφορμή να γνωριστούν Βερολινέζοι και Θεσσαλονικείς που ασχολούνται με τη μουσική, την τέχνη και όχι μόνο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επαφή αυτή δεν είχε κάποιο θεσμικό αποτέλεσμα αλλά την καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων.

Πλέον, όπως ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Lederer, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο μέλη των δύο πόλεων που ασχολούνται με την τέχνη συναντιούνται άλλοτε στο Βερολίνο και άλλοτε στη Θεσσαλονίκη.

Στην πόλη μας μάλιστα εδρεύει και μια μικρή ομάδα βερολινέζων, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν μια εταιρεία η οποία θα διοργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, με τη βοήθεια αυτή τη φορά των τοπικών αρχών, έχει αρχίσει να σχεδιάζεται ένα επίσημο πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ καλλιτεχνών των δύο πόλεων, το οποίο θα τους δίνει την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να ζήσουν μαζί για κάποιο διάστημα.

Ο αντιδήμαρχος του Βερολίνου στάθηκε στην αξία της αντισυμβατικής σχέσης των δύο πόλεων, καθώς όπως είπε προέρχεται από κάτω προς τα πάνω. «Συνήθως υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των πόλεων αλλά αυτά δεν έχουν πάντα ουσιαστικά αποτέλεσμα και μένουν απλά στα χαρτιά», τόνισε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σε περιπτώσεις όπως αυτή της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου, οι τοπικές αρχές δεν πρέπει να παρεμβαίνουν απλά να βοηθούν και να υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες των ίδιων των πολιτών.

Η σχέση μεταξύ των δύο πόλεων, που ισχυροποιείται κάθε χρόνο, δείχνει τον δρόμο για το πώς από το επίπεδο των πόλεων μπορούν δύο λαοί να ανακαλύψουν τα κοινά που έχουν και να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο.