Skip to main content

Η Αραβησσός ξεδιψά τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχει νερό στα χωράφια της

Εδώ και 45 χρόνια οι πηγές της Αραβησσού υδροδοτούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης

Τις πηγές της Αραβησσού, στην Πέλλα, μέσω των οποίων «ξεδιψά» η Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Ο κ. Καράογλου συνοδεύοταν από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκη Τζακόπουλο, τον δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, και τον πρόεδρο της κοινότητας, Γιάννη Γεροκώστα.

Ο υφυπουργός επιθεώρησε τον χώρο όπου διενεργείται η υδρομάστευση του νερού, το οποίο, μέσω αγωγών, διανύει απόσταση 56 χιλιομέτρων έως ότου καταλήξει στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου και από εκεί να μοιραστεί στα αντλιοστάσια της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης.

Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη υδροδοτείται καθημερινά με 70.000 έως 120.000 κυβικά νερού από την Αραβησσό και ότι, από κοινού με τον Αλιάκμονα, ικανοποιεί τις συνολικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε τις εγκαταστάσεις και να πούμε ένα ευχαριστώ στους κατοίκους της περιοχής, αφού ο δήμος Πέλλας υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη εδώ και 45 χρόνια. Επιθυμούμε να τους το ανταποδωσουμε. Είναι αδιανόητο στο μισό χωριό το δίκτυο να είναι με αμιάντο και να υπάρχει πρόβλημα με την αποχέτευση. Είναι καθήκον μας να δώσουμε λύση στα προβλήματά τους στο πλαίσιο της ανταπόδοσης», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, Γιάννης Γεροκώστας, κάνοντας λόγο για τεράστια προβλήματα στην περιοχή με την ύδρευση και την αποχέτευση, ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα έργα αποχέτευσης. «Η επίσκεψη του κ. Καράογλου σηματοδοτεί κάποιες εξελίξεις. Το μεγάλο παράπονο των κατοίκων είναι και η άρδευση 4.000 στρεμμάτων, για τα οποία δεν υπάρχει νερό», τόνισαν. «Για την ύδρευση στο μισό χωριό οι αγωγοί του δίκτυου είναι απο αμίαντο και περιμένουμε να δούμε τη λύση», υπερθεμάτισε ο κ. Γεροκώστας.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκης Τζακόπουλος, τόνισε ότι τα αιτήματα θα εξεταστούν και πως «θα προσπαθήσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα σοβαρά έργα».

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν ακολούθως σε σύσκεψη στο Δημαρχείο των Γιαννιτσών, όπου ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, ο δήμαρχος Πέλλας και ο υφυπουργός αναζήτησαν τρόπους ανάδειξης και αναβάθμισης της Αραβησσού, στο πλαίσιο μιας ανταποδοτικότητας που θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή.