Skip to main content

Η αριστερή μελαγχολία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΣτΕ και το λάθος του Γεωργούλη

Η συζήτηση που (δεν) έγινε για τα αίτια της ήττας στην εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, για το βιβλίο του ακαδημαϊκού και πρώην βουλευτή Κώστα Δουζίνα.

Η προχθεσινή εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στη Θεσσαλονίκη αφορούσε, τύποις τουλάχιστον, την παρουσίαση του βιβλίου του ακαδημαϊκού και πρώην βουλευτή Κώστα Δουζίνα «Από την έδρα στα έδρανα. Έργα και ημέρες μιας αριστερής κυβέρνησης». Ωστόσο, το ακροατήριο το οποίο ήταν πυκνό, γεμίζοντας το αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ήταν εμφανές ότι προσδοκούσε απαντήσεις σε δύο καίρια ερωτήματα: το πρώτο αφορούσε το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και το δεύτερο, το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα ώστε να επανέλθει σύντομα στην εξουσία.

Οι απαντήσεις, ειδικά στο πρώτο ερώτημα, δεν είναι εύκολες. Όχι τόσο επειδή είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τις αιτίες που οδήγησαν στην τριπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο το να τις προσεγγίσει με καθαρότητα και ειλικρίνεια και βεβαίως, να βρει μετά το κουράγιο και το σθένος να τις διατυπώσει και δημόσια. Έχω την εντύπωση, παρακολουθώντας την εκδήλωση, ότι αυτά ήταν που κυρίως απουσίαζαν από τις παρεμβάσεις των ομιλητών.

Η παρότρυνση του συγγραφέα ότι «θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του πένθους που ακολουθεί κάθε απώλεια» (σ.σ. εν προκειμένω η απώλεια της εξουσίας) δεν στάθηκε ικανή να σπάσει το κλίμα «αριστερής μελαγχολίας» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, που πλανιόταν στην αίθουσα. Το κοινό ήταν πράγματι μελαγχολικό και αμήχανο, αλλά και αρκούντως ώριμο ηλικιακά καθώς ήταν ελάχιστες οι νεολαιίστικες παρουσίες. Ήταν, ωστόσο, υπομονετικό αναμένοντας απαντήσεις οι οποίες όμως, δεν ήρθαν.

Κανείς από τους ομιλητές δεν θέλησε, ή δεν τόλμησε να θέσει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Μόνον κάποιες γενικές και τετριμμένες αναφορές του στυλ «κάναμε λάθη», χωρίς ωστόσο, να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε έστω ένα εξ αυτών, μαζί και με την επίκληση του γνωστού δόγματος «πήραμε την κυβέρνηση αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε και την εξουσία». Μια αναφορά που υπαινίσσεται ότι «για την εκλογική ήττα δεν φταίμε εμείς, δεν φταίνε τα λάθη μας, αλλά φταίει το ‘σύστημα’ το οποίο μας πολέμησε λυσσαλέα».

Μάλιστα ο Ακρίτας Καϊδατζής, έγκριτος νομικός, διατελέσας και γενικός γραμματέας της προηγούμενης κυβέρνησης διατύπωσε την άποψη ότι «οι θεσμοί (σ.σ. οι εγχώριοι, όχι οι δανειστές) φέρθηκαν εχθρικά απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κατηγόρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι «επέδειξε θεσμική μεροληψία σε βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Προέτρεψε μάλιστα, όταν θα έρθει η ώρα για τη «δεύτερη φορά Αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ να φροντίσει να διαχειριστεί διαφορετικά αυτούς τους θεσμούς, παίρνοντας παράδειγμα, όπως είπε, από τον αποτελεσματικότερο τρόπο με τον οποίο τους μεταχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η αναφορά του αυτή, πάντως, προκάλεσε τη διαφωνία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Πολύ λιγότερες ήταν οι απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα. Ο Κώστας Δουζίνας μίλησε για την ανάγκη διατύπωσης ενός ελκυστικού οράματος. Αρκετοί αναφέρθηκαν στο «άνοιγμα» του κόμματος, θέτοντας όμως και το ερώτημα «προς ποια ακριβώς κατεύθυνση, προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά;», ενώ ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε πως χρειάζεται να γίνουν πολλά καθώς «τώρα πλέον δεν υπάρχουν μνημόνια και η κυβερνητική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει αλλά και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν για τη ‘δεύτερη φορά Αριστερά’». Ο τέως πρόεδρος της Βουλής μίλησε για την ανάγκη κοινωνικών αλλά και πολιτικών συμμαχιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν προς την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ αλλά και του κόμματος Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα πως «με εξαίρεση τον Γιάνη που έχει τα θέματά του, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜεΡΑ 25 είναι έξοχη».

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης ήταν η σύντομη παρέμβαση του πρώην βουλευτή Τάσου Κουράκη η οποία σχετίζεται κατ’ ουσία και με το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κουράκης μίλησε με πολύ υψηλούς επικριτικούς τόνους σε βάρος των ευρωβουλευτών του κόμματος οι οποίοι ψήφισαν «λευκό» ή απείχαν κατά την ψηφοφορία που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο για το ψήφισμα στο οποίο καταδικάζονται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και επιρρίπτονται ευθύνες για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τόσο στα ναζιστικά όσο και στα κομουνιστικά καθεστώτα. «Είναι αδιανόητο να στέλνουμε στην ευρωβουλή τέτοιους ανθρώπους!» είπε ο Τάσος Κουράκης.

Απάντηση σε αυτό επιχείρησε να δώσει ο Νίκος Βούτσης ο οποίος είπε πως από τους έξι ευρωβουλευτές του κόμματος, πέραν των τριών που καταψήφισαν το επίμαχο ψήφισμα (Παπαδημούλης, Αρβανίτης, Κόκκαλης), ο Στέλιος Κούλογλου έλειπε σε εκδήλωση στην Αθήνα, η Έλενα Κουντουρά ήταν έξω από την αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου αλλά δεν πρόλαβε να μπει να ψηφίσει, ο δε Αλέξης Γεωργούλης πάτησε κατά λάθος το κουμπί του «ναι» αντί αυτού του «όχι». Δεν ξέρω πόσους ικανοποίησε η απάντηση του τέως προέδρου της Βουλής, πάντως προκάλεσε αρκετό γέλιο…