Skip to main content

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε το έδαφός της

Ενώπιον της προέλασης των Αζέρων, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε το Σάββατο τη βοήθεια της Ρωσίας για να εγγυηθεί την «ασφάλεια».

Το Νταβίτ Μπεκ απέχει ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Αρμενίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε περισσότερα: Διεθνή έρευνα για τους ξένους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητά η Αρμενία

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται με τους στρατιώτες της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» - όπως αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ- η οποία στηρίζεται από την Αρμενία αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα κράτος. Αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες, οι αζέρικες δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη τα οποία δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990, όταν ο πόλεμος οδήγησε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

Μέχρι σήμερα και οι τρεις προσπάθειες που έγιναν για κατάπαυση του πυρός, κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ενώπιον της προέλασης των Αζέρων, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε το Σάββατο τη βοήθεια της Ρωσίας για να εγγυηθεί την «ασφάλεια» της χώρας του. Η Μόσχα, η οποία διαθέτει μια βάση στην Αρμενία και έχει υπογράψει συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας μαζί της, απάντησε ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια στην περίπτωση που οι συγκρούσεις επεκταθούν στο αρμενικό έδαφος.

Το Μπακού από την πλευρά του κατηγορεί την Αρμενία ότι στοχοθέτησε κατ’ επανάληψη κατοικημένες περιοχές και βομβάρδισε, στα τέλη Οκτωβρίου, την πόλη Μπάρντα, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους.