Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
x

Η ΑΡΣΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, ο ανήλικος, τελειόφοιτος των ΕΠΑΛ, θέλησε να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά δεν τα κατάφερε για μισή μονάδα.

«Η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση -η διακηρυγμένη αρχή με καταγωγή από τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση- καταργείται στην πράξη από τις κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις οποίες διεύρυνε η πανδημία καθιστώντας σαφές ότι οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι πλέον κοινωνικά ευάλωτοι: Ανάμεσά τους οι ανήλικοι πρόσφυγες που πηγαίνουν σχολείο» αναφέρει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καταγγέλλοντας ακραία μορφή αποκλεισμού που βίωσε ο Σ., ασυνόδευτος ανήλικος από το Πακιστάν που τα τελευταία δύο χρόνια διαβιεί σε δομή της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Το προσφυγόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση, είναι τελειόφοιτος των ΕΠΑΛ, θέλησε να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά δεν τα κατάφερε.

Πρόκειται για μία όχι πολύ συνηθισμένη περίπτωση μαθητή, που οι καθηγητές του, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, τον περιγράφουν ως επίμονο και επιμελή και παλεύει για τη ζωή του και την κοινωνική ένταξη μέσω της εκπαίδευσης.

Προσπαθώντας σκληρά κατάφερε και αποφοίτησε από το λύκειο με γενικό βαθμό 16,4. Ωστόσο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε ένα εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας ο βαθμός του έχει πολύ μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που συγκεντρώνει στα υπόλοιπα μαθήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασυνόδευτος ανήλικος να αποκλείεται από τις πανελλήνιες εξετάσεις, αφού για μισή μονάδα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη βάση.

«Το αίτημα του μαθητή, που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, είναι να επαναξιολογηθεί στο συγκεκριμένο εργαστηριακό μάθημα ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις. Στον αγώνα του αυτόν έχει συμπαραστάτες τους καθηγητές που τον υποστηρίζουν, καθώς και την Κοινωνία των Πολιτών που πιστεύει στην αξία της εκπαίδευσης για την άρση των ανισοτήτων και τη δημιουργία μιας δικαιότερης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους» τονίζει η ΑΡΣΙΣ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ