Skip to main content

Η Αθήνα φλερτάρει με... επικίνδυνες ιδέες για τις συντάξεις

Η Κομισιόν διάκειται θετικά απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα κι αυτό ακριβώς το σημείο προτείνεται στον πρωθυπουργό να αξιοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Με επικίνδυνες ιδέες φλερτάρει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της αναστολής των μειώσεων στις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, που κυκλοφορούν πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου γίνονται εισηγήσεις ακόμη και να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς στην κατάργηση το μέτρου, αν και οι περισσότερες πλευρές τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τη βοήθεια της Κομισιόν. Η τελευταία διάκειται θετικά απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα κι αυτό ακριβώς το σημείο προτείνεται στον πρωθυπουργό να αξιοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Κι αυτό γιατί η συναίνεση των θεσμών, στο ενδεχόμενο της αναστολής του μέτρου, προς το παρόν τουλάχιστον, κάθε άλλο παρά έχει εξασφαλισθεί και οι αντιδράσεις που έγιναν γνωστές, μετά το τελευταίο EuroWorking Group, αυτές ακριβώς τις έντονες επιφυλάξεις αποκάλυψαν. Είναι ενδεικτική η στάση του ΔΝΤ, που είναι κάθετα εναντίον της αναστολής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το Eurogroup, που ελέγχεται από το Βερολίνο, ο ESM, αλλά και η ECB.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο. Κι αυτό γιατί τότε θα υπάρχουν στοιχεία δεκαμήνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία δεν θα αφήνουν καμία αμφιβολία για την υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ακυρώνοντας έτσι τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των συντάξεων.