Skip to main content

Οι αθυρόστομοι στίχοι Κραουνάκη στο ΥΠΠΟΑ για τα αρχαία της Βενιζέλου

Με αυτοσχέδια και... αθυρόστομα στιχάκια εμφανίστηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης σε κοπή πίτας στο υπουργείο Πολιτισμού - Αντιδράσεις από Ταχιάο.

«Να μείνουνε τα αρχαία, να μείνουνε in situ αλλιώς ο εχθρός θα φάει το μ@@ν@ του». Με αυτό το αυτοσχέδιο στιχάκι μεταξύ άλλων ο Σταμάτης Κραουνάκης επιχείρησε να... διασκεδάσει τους εργαζόμενους στην κοπή της πίτας στο υπουργείο Πολιτισμού προκαλώντας αμηχανία και αλγεινές εντυπώσεις.

Είναι η γνωστή η μαχητικότητα, σε συνδυασμό με την δυνατότητα να σοκάρει που έχει στον δημόσιο λόγο του ο Σταμάτης Κραουνάκης. Αυτή τη φορά εφάρμοσε το στυλ αυτό, όχι σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, σε μια μουσική σκηνή, ή στο ραδιόφωνο, αλλά μέσα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, άδοντας μεταξύ άλλων «ίου ίου ίου αυτού του υπουργείου πολύ αμφισβητείται εν τέλει η τιμή του». Μάλιστα, κάποιοι εργαζόμενοι του υπουργείου έσπευσαν να χειροκροτήσουν γελώντας, ενώ άλλοι πάγωσαν.



Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής κατά την κοπή πίτας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το iefimerida.gr, προηγήθηκε η χορωδία των εργαζομένων, μια τραγουδίστρια με πιο... safe επιλογές τραγουδιστικά και μετά το σόου του Σταμάτη Κραουνάκη. Με την προτροπή παρευρισκόμενων και συνδικαλιστών, έπαιρνε έμπνευση για να κάνει τα στιχάκια για αυτό το αυτοσχέδιο τραγούδι.

Νωρίτερα είχε μιλήσει για την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων και δη την απόφαση της Λίνας Μενδώνη να δώσει άδεια στην ΕΔΕΜ, με τον Σταμάτη Κραουνάκη να λέει «δεν χαίρομαι, μας πέταξαν καυτή πατάτα». Μάλιστα όταν κάποια στιγμή ακούστηκε ένα θόρυβος στο βάθος, ένα σούρσιμο, αντέδρασε λέγοντας «σπάστα θα πάρει καινούργια η Μενδώνη».



Οσον αφορά το επίμαχο τραγούδι, μπορείτε να το ακούσετε στα βίντεο που επισυνάπτονται στο κείμενο. Οι εναρκτήριοι στίχοι είναι «έα έα έα, να μείνουνε τα αρχαία, να μείνουνε in situ, αλλιώς ο εχθρός θα φάει το μο@ν@ του». Αργότερα αναφέρθηκε στην τιμή του υπουργείου ενώ αναρωτήθηκε δυνατά «γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτερα; Ασε καλύτερα μην τα πιάσω». Το επόμενο στιχάκι ήταν «δώστε μισθούς, στους αρχαιολόγους δώστε μισθούς» για να ξεσπάσουν αντιδράσεις από τους υπαλλήλους και να προσθέσει «σε όλες τις ειδικότητες δώστε μισθούς» πάντα τραγουδώντας.

Εγινε στιχάκι ακόμα και το αίτημα να μην γίνουν ιδιωτικού δικαίου τα μουσεία «γιατί θα πάνε όλοι στην Αχερουσία». Ακολούθησαν κλασικά αγαπημένα του τραγούδια. Δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που ένιωσαν ενοχλημένοι, κυρίως επειδή όλο αυτό έλαβε χώρα μέσα στο ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, στον χώρο των συνεδριάσεων του ΚΑΣ. Ο συνθέτης και τραγουδιστής αποκάλυψε μάλιστα ότι ήθελε να γίνει αρχαιολόγος όταν ήταν μικρός, αλλά τελικά έγινε η αδελφή του.

Αντιδράσεις από Ταχιάο

Στη στιχομυθία του καλλιτέχνη αντέδρασε φανερά ενοχλημένος ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο κ. Ταχιάος έγραψε χαρακτηριστικά πως «ανάθεμά με, εάν αυτή η σιχαμερή εικόνα είναι σάτιρα. Ντροπή τεράστια σε όλους τους!»

Ολόκληρη η ανάρτηση του προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ:

«Την ώρα που ετοίμαζα μία ανάρτηση για την επιχειρησιακή κουλτούρα που διέπει την "Αττικό Μετρό" στις σχέσεις της με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τις καλές πρακτικές που δοκιμάζονται στην πράξη, το μάτι μου έπεσε σε αυτήν την σημερινή αθλιότητα που χειροκροτούν αρχαιολόγοι που απασχολούνται στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα μέσα στον χώρο του υπουργείου. Ανάθεμά με, εάν αυτή η σιχαμερή εικόνα είναι σάτιρα. Ντροπή τεράστια σε όλους τους!

Σε όσους διερωτώνται για το θέμα της λύσης για την Βενιζέλου και τον διχασμό που επιτρέπει, τονίζω ότι δεν είναι εύκολη η αντιπαράθεση της λογικής με τα δραματοποιημένα σύμβολα. Αποδεικνύεται ότι στα δεύτερα συστρατεύεται πρωτίστως πλην του θράσους και η χυδαιότητα.

Υ.Γ.1: Όσο για την "άμμο που βγάζουν", τα παπαγαλάκια που κουρδίζουν αυτόν τον χυδαίο τύπο ξέρουν πολύ καλά ότι η τοποθέτησή της ήταν προσωρινή και για την πρόοδο του έργου με οποιαδήποτε εφικτή μέθοδο, αυτή έπρεπε να αφαιρεθεί. Άλλη μια μικρή λεπτομέρεια από αυτές που προσθέτουν αθλιότητα στην υπόθεση.

Υ.Γ.2: Την ανάρτηση για το τι σημαίνει συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες θα την κάνω, έτσι για να παίρνουμε και κανένα μάθημα στην Θεσσαλονίκη».