Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019
x

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

Η ευκαιρία να πάρουμε απαντήσεις για ΟΑΣΘ, μετρό, στρατόπεδα, Θερμαϊκό, Σέιχ Σου, ανάπλαση ΔΕΘ και νέα Τούμπα. Εφόσον υπάρχουν...

Τι περιμένουμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ; Τα πάντα προφανώς. Την ατζέντα τη βάζει, εκτός της επικαιρότητας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γι' αυτό μη γελιέστε, οι ειδήσεις είναι «ελεγχόμενες». Δίνονται μόνον αυτές που θέλει η κάθε κυβέρνηση.

Επειδή τη μερίδα του λέοντος –λογικά- την καταλαμβάνουν τα ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα τοπικά ζητήματα συνηθίσαμε στη ΔΕΘ να έχουν περιορισμένη προβολή. Και μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά από τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς έτσι κι αλλιώς οι μόνοι δημοσιογράφοι που ζητούν απαντήσεις από τον εκάστοτε πρωθυπουργό για τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι όσοι εργάζονται σε μέσα με βάση το τοπικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. Έχει και ο ίδιος την ευκαιρία να το κάνει, πέρα από τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής, στην κεντρική ομιλία των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρσι ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στα κυρίαρχα τοπικά ζητήματα «εκτενώς».

Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση έχει στην πόλη μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία ευκταίο θα ήταν να τοποθετηθεί. Η ατζέντα της πόλης, αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι (έστω και αδόκιμα), περιλαμβάνει τον ΟΑΣΘ. Το πρόβλημα είναι δεδομένο, διαρκείας και με προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων τελειώνει και η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση της νέας διοίκησης θα πρέπει να ενημερώσει τους Θεσσαλονικείς για το παρόν και το μέλλον του ΟΑΣΘ και της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών το επόμενο διάστημα μέχρι να αρχίσει επί της ουσίας την εφαρμογή του δικού της σχεδίου στην πόλη.

Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τι θα γίνει με το μετρό. Διότι δημιουργήθηκε ένα μείζον ζήτημα και η πόλη δεν μπορεί επ' ουδενί να ξαναζήσει σταμάτημα των εργασιών. Ένα μετρό – κουφάρι για δύο χρόνια θα ήταν ό,τι χειρότερο. Και με όσα γίνονται τελευταία αυτή η προοπτική μόνο με κινδυνολογική δε μοιάζει... Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση και τι θα κάνει με το σταθμό Βενιζέλου. Διότι κι εκεί έχουμε αλλαγή δεδομένων και μια νέα κουβέντα που μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα στρατόπεδα, διότι έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη σύγχυση εσχάτως για την προοπτική αξιοποίησής τους.

Επίσης, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας πει τι θα κάνει με τους δυο μεγάλους περιβαλλοντικούς πυλώνες της Θεσσαλονίκης. Τον Θερμαϊκό και το Σέιχ Σου. Εκεί οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα είναι πολλά.

Ένα ζήτημα σημαντικό, στο οποίο προτεραιότητα έχει δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. Ποια ακριβώς ανάπλαση; Αυτή που σχεδιάστηκε; Δια του Ειδικού Χωρικού, που προέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση ή με αλλαγές...;

Και βέβαια υπάρχει η νέα Τούμπα και η συνεπαγόμενη ανάπλαση της περιοχής. Κι εκεί υπάρχουν ζητήματα και μάλιστα σημαντικά. Υπάρχει και σχετική ζύμωση του τοπικού πολιτικού προσωπικού, με διαφορετικές απόψεις από κόμμα σε κόμμα...

Προφανώς υπάρχουν κι άλλα μεγάλα τοπικά ζητήματα, που αφορούν στην κυβέρνηση, όμως τα προαναφερθέντα είναι θεωρώ τα φλέγοντα και χρειάζονται απαντήσεις είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είτε από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η ΔΕΘ είναι η ετήσια ευκαιρία μας να τις αναζητήσουμε και να τις πάρουμε. Εφόσον βεβαίως υπάρχουν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ