Skip to main content

Η ατζέντα Τζιτζικώστα και η διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Από νωρίς έδειξε τις προθέσεις του μετά την εκλογή του στην Επιτροπή Περιφερειών ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για Ευρώπη κοντά στους πολίτες της.

-Σαν έτοιμος από καιρό για τα νέα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε με το... καλημέρα την ατζέντα της θητείας του.

Το μεγάλο διακύβευμα: «Να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της». Οι πρώτες τοποθετήσεις: «Η Ευρώπη απέτυχε στο μεταναστευτικό – προσφυγικό», «Δεν δεχόμαστε το ύψος των περικοπών στην κοινωνική συνοχή και την αγροτική οικονομία». Για όσους απορούν, να επισημάνουμε ότι ο κ. Τζιτζικώστας ήταν μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Επιτροπής και είναι από εκείνους, που επί πολλά πλέον χρόνια επιμένουν στην ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των Πόλεων, των θεσμών δηλαδή που είναι πιο κοντά στους πολίτες. Για τη μετάβαση επιτέλους από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Είναι μια απάντηση και στο μεγαλύτερο προβληματισμό των Βρυξελλών, το χάσμα μεταξύ της γραφειοκρατίας της ΕΕ και των πολιτών.

-Στον δήμο Θεσσαλονίκης έπεσε το φλουρί της πίτας της παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου, «Θεσσαλονίκη Μαζί», με αποτέλεσμα η επικεφαλής να αναφωνήσει: «Δηλαδή το κέρδισε ο Ζέρβας;». Μαθαίνω ότι σκέφτεται μάλιστα να το δώσει στον δήμαρχο στην πρώτη ευκαιρία. Κατά τα άλλα στη βραδιά της «Βεντέτας» παρέστη πολύς κόσμος και μάλιστα πολλά πρόσωπα που δεν δίνουν το παρών σε αμιγώς ΣΥΡΙΖΑϊκές εκδηλώσεις. Δείγμα του γεγονότος ότι η κ. Νοτοπούλου έχει πάρει πάνω της και το κομμάτι της διεύρυνσης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου. Δεν κινούνται και πολλά άλλα στην πόλη εξάλλου... Έχει το καλό της αυτή η κατάσταση, έχει και το κακό της. Τα πολλά δημοσιεύματα στα αθηναϊκά ΜΜΕ ενοχλούν κάποιους, που επιχειρούν να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο.

-Στο μεταξύ η είσοδος νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης φαίνεται να πηγαίνει καλά. Ο συντονιστής, Χρήστος Δουίτσης, έλεγε πριν από καιρό στη Voria.gr ότι τα νέα μέλη ξεπέρασαν τα χίλια, οπότε πλέον κάπως πρέπει να διαχειριστεί ο κομματικός μηχανισμός αυτό τον κόσμο. Να τον οργανώσει, να του δώσει να καταλάβει πού μπήκε. Έτσι δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες επαγγελματικές οργανώσεις μελών, που είναι εργαζόμενοι σε ΕΛΤΑ, κούριερ, μετρό και τράπεζες, αλλά και οχτώ νέες τοπικές. Δεν το λες και λίγο για κόμμα που έχασε προσφάτως την εξουσία, ούτε μπορεί κάποιος να το παραβλέψει ως τοπικό γεγονός, σε μια εκλογική περιφέρεια, στην οποία οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν μικρές. Αν μη τι άλλο δείχνει μια δυναμική, υπολογίσιμη ειδικά από τους αντιπάλους...

-Πολύς κόσμος και στην κοπή της πίτας του πολιτευτή, Διαμαντή Γκολιδάκη, στο καφέ του Μεγάρου Μουσικής. Ξεχώρισαν τέσσερις πολιτικές παρουσίες, του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Και οι τέσσερις είναι πολύ καλοί φίλοι του κ. Γκολιδάκη, ο οποίος αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έκανε μια πρώτη πολύ καλή εμφάνιση, που του δίνει το δικαίωμα καλλιεργώντας την πολιτική του παρουσία να ελπίζει στην επόμενη μέρα.