Skip to main content

Η BioΝTech χρησιμοποιεί τη μέθοδο mRNA σε εμβόλιο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μεγάλη αποτελεσματικότητα φαίνεται να έχουν τα εμβόλια με την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται και για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Στην τεχνολογία mRNA στρέφονται οι φαρμακευτικές εταιρείες, μετά την υψηλή αποτελεσματικότητα που δίνουν τα σχετικά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής start up BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, επικαλέστηκε νέα έρευνα που δείχνει ότι ένα εμβόλιο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την σκλήρηση κατά πλάκας.

Σε πειράματα που έγιναν με ποντίκια, η ομάδα του διαπίστωσε ότι ένα εμβόλιο mRNA που κωδικοποιεί ένα αντιγόνο που σχετίζεται με τη νόσο βελτίωσε επιτυχώς τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε άρρωστα ζώα και απέτρεψε την εξέλιξη της νόσου σε τρωκτικά που έδειχναν πρώιμα σημάδια της ασθένειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Η επιστημονική ομάδα της BionTech σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg υπέθεσαν ότι το εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να λειτουργήσει με στοχευμένο τρόπο για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανεχθεί πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη σκλήρυνση, χωρίς να επηρεάζεται η φυσιολογική ανοσολογική λειτουργία.

Ένας τύπος εμβολίου που χρησιμοποίησαν διαπιστώθηκε ότι μπλόκαρε τα κλινικά σημάδια της σκλήρυνσης σε ποντίκια, ενώ μπόρεσε να θέσει υπό έλεγχο τα τυπικά συμπτώματα της ασθένειας. Σε περιπτώσεις μάλιστα που υπήρχαν ελαφρά σημάδια, αποφεύχθηκε η περαιτέρω εξάπλωση.

Η τεχνολογία mRNA θεωρείται επαναστατική στον χώρο των εμβολίων. Ήδη, για τον κορωνοϊό, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έδειξε επίπεδα αποτελεσματικότητας 95% στην τρίτη φάση της δοκιμής, με πολλούς να εκτιμούν ότι η επιτυχία θα οδηγήσει στην εξάπλωσή της τεχνολογίας mRNA σε αρκετές νόσους και ειδικά τις μολυσματικές.

Στόχος της εταιρείας κατά την ίδρυσή της ήταν η δημιουργία ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο με τη μέθοδο του mRNA, ωστόσο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της Covid-19 εν μέσω πανδημίας.