Skip to main content

Η βράβευση για έναν...ανεφάρμοστο νόμο

Μάλλον ο ΠΟΥ δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στα καφέ και τα μπαρ της χώρας...

Για την αντικαπνιστική του δράση, την σκληρή του στάση απέναντι στην βλαβερή συνήθεια και τον αυστηρό (!) νόμο που θέσπισε βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζεται “πολιτικά θαρραλέος” για τον αντικαπνιστικό νόμο που θέσπισε και για το ότι δεν υπέκυψε στις αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων. Ποιον κοροϊδεύουμε;

Εντάξει, ο ελληνικός αντικαπνιστικός νόμος είναι από τους πιο σκληρούς στην Ευρώπη και προβλέπει τις αυστηρότερες ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται στις διατάξεις του. Από την θεωρία μέχρι την πράξη βέβαια υπάρχει τεράστια απόσταση.

Μια βόλτα να κάνει κανείς το βράδυ στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης της χώρας θα δει ότι οι θεριακλήδες εξακολουθούν να “φουμάρουν” ανενόχλητοι, τις περισσότερες φορές υπό την ανοχή των καταστηματαρχών.

Και ενώ το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νόμου βλέπαμε διάφορες πατέντες, με τις οποίες γινόταν προσπάθεια να ξεγελαστούν οι – ανύπαρκτοι – έλεγχοι, τώρα πλέον κανείς δεν μπαίνει καν στον κόπο να πάρει σοβαρά το μέτρο. Τα τασάκια έχουν επανέλθει σχεδόν σε όλα τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ σε όσα δεν υπάρχουν το... πάτωμα είναι το μεγαλύτερο σταχτοδοχείο.

Επομένως, πριν προχωρήσει στην βράβευση του κ. Παπανδρέου, ο ΠΟΥ θα έπρεπε πρώτα να ελέγξει το κατά πόσο εφαρμόζεται ο κατά τα άλλα θετικός νόμος. Ίσως όμως και καλύτερα που δεν το έκανε, γιατί εάν έβλεπε την κατάσταση που επικρατούσε, Γιώργος και Ανδρέας θα έπρεπε να τρέξουν να κρυφτούν...