Skip to main content

Η χαλαρή Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη, οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ και το γεύμα του Ζέρβα

Τι έγινε χθες στη γιορτή της Άνοιξης και των εργαζομένων. Οι υπερωρίες για τον Συνήγορο του Καταναλωτή και οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ

Καλημέρα σας!

Και καλό μήνα - με μία ημέρα καθυστέρηση

Πρωτομαγιά χθες και τόσο η γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών, όσο και η ημέρα των εργαζομένων τιμήθηκαν με… χαλαρότητα. Αφενός οι καιρικές συνθήκες που ήταν -τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδος- αμφιλεγόμενες με τον ήλιο να εναλλάσσεται με τη συννεφιά, την ψιχάλα, ακόμη και την ομίχλη στα ορεινά, και αφετέρου η ισχνή συμμετοχή των εργαζομένων στις εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που γρήγορα θα ξεχαστεί. Εκείνο που θα μείνει από τη χθεσινή ημέρα είναι το ότι οδήγησε στη σημερινή αργία, μία ακόμη ημέρα ξεκούρασης, βόλτας και έντασης των κοινωνικών σχέσεων με βόλτες, καφεδάκια, ουζάκια και τα σχετικά. Κι αν για τον καιρό και την Άνοιξη δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα σίγουρα οι υπεύθυνοι για την Εργατική Πρωτομαγιά, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κάτι θα πρέπει να σκεφτούν για να ανανεώσουν το ενδιαφέρον. Όπως έχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία από μόνες τους οι δυσκολίες στην εργασία και την οικονομία και η υψηλή ανεργία δεν αρκούν για να κινητοποιήσουν με τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο της πλατείας και του δρόμου την κοινωνία.

Οι υπερωρίες για τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Πολύ δουλειά έχει πέσει τον τελευταίο καιρό στο γραφείο του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, κυρίως λόγω των παραπόνων που έχουν οι Έλληνες από το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ από το περασμένο φθινόπωρο οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 500%. Σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη, το 83% των υποθέσεων διεκπεραιώνεται από τον Συνήγορο. Το 72% καταλήγει υπέρ των καταναλωτών και το 11% υπέρ των εταιρειών, αφού οι καταναλωτές -αν και πελάτες- δεν έχουν πάντα δίκιο. Για το υπόλοιπο 17% που δεν διευθετείται υπάρχει συνέχεια είτε από τους πιο αρμόδιους και εξειδικευμένους φορείς, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας -προφανώς για τα θέματα των λογαριασμών ενέργειας, είτε από τα δικαστήρια.

Οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ

Φούριες έχει αυτή την περίοδο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, λόγω της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι πάροχοι, πολλοί εκ των οποίων καταγγέλλονται για αυθαιρεσίες, κυρίως για την αλλαγή των όρων των συμβάσεων με τους πελάτες τους χωρίς προειδοποίηση. Οι υπεύθυνοι της ΡΑΕ θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και συγκεκριμένα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα προβούν σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις. Όπως αναμένεται, θα μάθουμε χρήσιμα πράγματα, όπως ποιες εταιρείες παροχής ενέργεια αυθαιρετούν σχετικά συστηματικά αλλά και αν υπάρχουν υπερκέρδη και πόσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει στη Βουλή για 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί δια του πρωθυπουργού πως όσα κι αν είναι τα υπερκέρδη που θα βεβαιωθούν θα τα φορολογήσει με 90% και οι εισπράξεις θα διατεθούν για την ελάφρυνση των λογαριασμών.

Το γεύμα του Κ. Ζέρβα

Άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη Παρασκευή το «Όλυμπος – Νάουσα», το ιστορικό εστιατόριο της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, που αναγεννήθηκε 28 χρόνια από τη μέρα που έκλεισε. Στον χώρο, στον οποίο ξεχωρίζουν τα στρογγυλά τραπέζια - ροτόντες με τα άσπρα τραπεζομάντιλα και τον οποίο άρχισαν ήδη να επισκέπτονται οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, εθεάθη ήδη ένα από τα προηγούμενα μεσημέρια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας να γευματίζει με πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.