Skip to main content

Η ΧΑΝΘ γιορτάζει 100 χρόνια από τότε που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα

Πληθώρα δράσεων από τη ΧΑΝΘ για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ημέρα που η καλαθοσφαίριση εμφανίστηκε στη «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη

Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που το μπάσκετ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Ελλάδα και η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), που το έφερε ουσιαστικά στη χώρα μας, ετοιμάζει πληθώρα δράσεων για να γιορτάσει την πλούσια πορεία ενός αθλήματος που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και έμελλε να γίνει το αγαπημένο των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Γιάννης Σωσσίδης, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του σωματείου στη διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη (1918-1923).

Στη συνέχεια, ο παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής, Διονύσης Ανανιάδης, που αγωνίστηκε στις ομάδες της ΧΑΝΘ και του Άρη, έπλεξε το εγκώμιο μεγάλων προσωπικοτήτων του παρελθόντος που έβαλαν τις βάσεις για την εξέλιξη του αθλήματος, όπως ο Μίμης Τσικίνας που «ξεχώρισε για την οργάνωση και την παιδεία του και έσπειρε τις αμερικανικές ιδέες του μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα» και ο Τάκης Ταλιαδώρος, που σε επίπεδο ικανοτήτων ήταν, σύμφωνα με τον κ. Σωσσίδη, αντίστοιχος με τον Γκάλη. Ο Ταλιαδώρος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες power forward και αγωνίστηκε σε όλη του την καριέρα με τη φανέλα της ΧΑΝΘ.

Ο παλαίμαχος Λάκης Τσάβας, που ξεκίνησε την καριέρα του από τη ΧΑΝΘ και αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ έχει τεράστια προσφορά ως προπονητής στις Εθνικές ομάδες Παίδων, Εφήβων, Ελπίδων, Νέων Ανδρών, αλλά και ως βοηθού προπονητή της Εθνικής Ανδρών, την οποία υπηρέτησε από το 1981 έως το 1996. Αναφέρθηκε στη διοργάνωση του πρώτου πανελληνίου πρωταθλήματος μπάσκετ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επαναληφθεί η διοργάνωση και το 1960, όπως και το '61 και '62. «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο μερίδιο στη διάδοση του ελληνικού μπάσκετ, με καθοριστική τη συμβολή της ΧΑΝΘ, η οποία τις δεκαετίες του '50 και του '60 διαμόρφωσε ουσιαστικά το άθλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Συμεών Μαυροσκούφη, πρωτοπόρο του μπάσκετ στη χώρα μας, μέλος του Hall of Fame και ιδρυτικό μέλος της FIBA. Υπήρξε αθλητής και προπονητής της ομάδας μπάσκετ ΧΑΝΘ, αλλά και ένας από τους πρώτους Έλληνες Διεθνείς Διαιτητές Καλαθοσφαίρισης, ενώ διετέλεσε και τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ.

Ο παλαίμαχος αθλητής και προπονητής, Μιχάλης Γιαννουζάκος, που αγωνίστηκε στη ΧΑΝΘ, τον Άρη και την ΑΕΚ, αναφέρθηκε στη σεζόν 1971-1972 όταν η ομάδα της ΧΑΝΘ, που ήταν ουσιαστικά ερασιτεχνική, κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση του πρωταθλήματος Ελλάδος.

Οι ημερομηνίες-σταθμοί του ελληνικού μπάσκετ και ο καθοριστικός ρόλος της ΧΑΝΘ

Το μπάσκετ επινοήθηκε το 1891, στο κολλέγιο της YMCA, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, από τον Καναδό γυμναστή James Naismith.

Από το 1918 υπάρχουν αναφορές για το άθλημα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φέρεται να εμφανίστηκε μέσω της στρατιωτικής αποστολής της αμερικανικής YMCA, η οποία είχε ιδρύσει στην πόλη τα «Σπίτια του Στρατιώτη», προκειμένου να εμψυχώσει και να κάνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη τη ζωή των νεαρών στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που στρατοπέδευαν στην πόλη.

Το 1919 καταγράφεται ως η χρονολογία της επίσημης εμφάνισης του μπάσκετ στην Ελλάδα, καθώς τότε χρονολογείται η ιστορική φωτογραφία (κεντρική) με την ανάποδη ψάθινη καρέκλα και τα στελέχη της YMCA να εξασκούνται στο άθλημα.

Το 1921 ιδρύεται το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο της ΧΑΝΘ και ξεκινούν οι πρώτοι αγώνες του νέου αθλήματος. Στην τροπαιοθήκη της ΧΑΝΘ βρίσκεται το κύπελλο από το πρώτο τουρνουά μπάσκετ στο οποίο αναγράφεται: ΥΜCA Basketball 1921.

Το 1923, με την παραχώρηση του οικοπέδου στη ΧΑΝΘ, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου γηπέδου μπάσκετ στην Ελλάδα. Στη θέση του σήμερα βρίσκεται το σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΘ “Μίμης Τσικίνας” και το πρώτο Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα.

Το 1924, με τον ερχομό στην Ελλάδα του Lewis Riess για να αναλάβει Διευθυντής Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ, άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του αθλήματος. O Riess ήταν μαθητής του Naismith και πήρε την επίσημη έγκριση από τον υπουργό Παιδείας για τη διδασκαλία του μπάσκετ στα σχολεία και την εισαγωγή του στο πρόγραμμα σωματικής αγωγής των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, οργάνωσε σχολή εκμάθησης και εφαρμογής των κανονισμών του νέου αθλήματος. Τέλος, κατάφερε να εξασφαλίσει υποτροφίες, για να εκπαιδευθούν στελέχη της ΧΑΝΘ σε κολέγια Φυσικής Αγωγής στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο Συμεών Μαυροσκούφης, που υπηρέτησε τη ΧΑΝΘ ως Τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής.

Το 1926 προκηρύχθηκαν από τη ΧΑΝΘ οι πρώτοι επίσημοι αγώνες καλαθοσφαίρισης.

Το 1929 άρχισε η λειτουργία της Σχολής Διαιτητών Μπάσκετ, την οποία διοργάνωσε το τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ, κατόπιν σχετικής εντολής του ΣΕΓΑΣ.

Το 1932, ο Συμεών Μαυροσκούφης υπογράφει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας την ιδρυτική πράξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA).

Το 1934, με την ολοκλήρωση του κτηρίου της ΧΑΝΘ, το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα.

Οι χρυσές εποχές για το μπάσκετ της ΧΑΝΘ είναι οι δεκαετίες του '30, '50 και '70, που στην ομάδα αγωνίζονταν σπουδαίες προσωπικότητες του αθλήματος.

Αναλυτικά οι δράσεις που είναι προγραμματισμένες για το νέο έτος:

Τουρνουά μπάσκετ μίνι με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων, στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας» (Ιανουάριος 2019).

All Star Game: Η γιορτή του ελληνικού μπάσκετ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό All Star Game θα φιλοξενηθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια ελληνικού μπάσκετ. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός καρφωμάτων και τριπόντων για μαθητές και νεαρούς αθλητές στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας». Το All Star Game πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον ΕΣΑΚΕ και τον ΠΣΑΚ (9-10 Φεβρουαρίου 2019).

Εκδήλωση-αγώνας παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών στο κλειστό γήπεδο της ΧΑΝΘ (Μάρτιος 2019).

Τουρνουά μπάσκετ παιδικό με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων. (Απρίλιος 2019, αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας», στο πλαίσιο του έργου INTERREG).

3on3 streetball: Σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την ΕΟΚ, τον ΕΣΑΚΕ, τον ΠΣΑΚ και την ΕΚΑΣΘ, στην παραλία Θεσσαλονίκης, θα μοιραστούν μπάλες και συλλεκτικά t-shirts με το λογότυπο των 100 χρόνων, με την παρουσία προσωπικοτήτων του μπάσκετ που θα υπογράφουν τα αναμνηστικά (Μάιος 2019).

Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ βετεράνων στη Χίο: Παρουσίαση-αφιέρωμα της ΧΑΝΘ με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ (10-12 Μαΐου 2019).

Σεμινάριο προπονητικής: Διοργάνωση σεμιναρίου προπονητικής καλαθοσφαίρισης για προπονητές μικρών ηλικιών (στο πλαίσιο του έργου INTERREG) και βράβευση προπονητών που έχουν διακριθεί για το έργο τους στις ακαδημίες εκμάθησης και σε αθλητές μικρών ηλικιών, στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας» (Ιούνιος 2019).

Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο Ηράκλειο: Παρουσίαση-αφιέρωμα της ΧΑΝΘ με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ (Ιούνιος-Ιούλιος 2019).

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων στον Βόλο, U18: Παρουσίαση-αφιέρωμα της ΧΑΝΘ με θέμα την ιστορία των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ (Αύγουστος 2019).

Λεύκωμα για τα 100 χρόνια μπάσκετ-ΧΑΝΘ και συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2019).

Συνδιοργάνωση του τουρνουά μπάσκετ «Μαυροσκούφεια» με τον Σύλλογο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης. Παράλληλη διοργάνωση Σεμιναρίου Κανονισμών Καλαθοσφαίρισης για νεαρούς αθλητές και τους γονείς τους (Σεπτέμβριος 2019 στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας»).

Εγκαίνια της νέας πτέρυγας Μουσείου Μπάσκετ ΧΑΝΘ (στο πλαίσιο του έργου INTERREG), από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο (27 Οκτωβρίου 2019).

Έκθεση-παρουσίαση των 100 χρόνων ελληνικού μπάσκετ στην Αθήνα (Νοέμβριος 2019).

Φιλοξενία final four κυπέλλου με αμαξίδιο στο κλειστό γήπεδο τη ΧΑΝΘ (αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας»), σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) (Δεκέμβριος 2019).