Skip to main content

Οι «άλλες σκέψεις» των Τούρκων και οι προβλέψιμες καταστάσεις

Η προσπάθεια εκφοβισμού του λαού στα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος και η ανησυχητική συνέντευξη του προέδρου Αναστασιάδη

Τη στήριξή του στον υβριστή για το θέμα που δημιουργήθηκε με το συριζαίικο σχόλιο του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε μέσω του Facebook ο Παύλος Πολάκης. Αναμενόμενο. Έχουν το ίδιο "ηθικό πλεονέκτημα" Πολάκης και υβριστής.

Τα έλεγα εχθές, αλλά σιωπούν βέβαια οι κυβερνητικοί. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με απόδοση 2,4%. Η έκδοση μάλιστα υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές, με εγγραφές 5,7 δισ.

Αυτό αποτελεί κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική, που είναι αποκλειστικά επικοινωνιακή, και αδυνατεί να ακολουθήσει την πορεία των άλλων χωρών, που είχαν κι αυτές τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά σιγά-σιγά σηκώνουν κεφάλι.

Όσα ψέματα όμως κι αν σκαρφιστούν οι κυβερνητικοί για να ξεγελάσουν τον λαό, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Μόνο τον Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν πάνω από το 25% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μάλιστα, οι απώλειές τους αθροίζονται σε πάνω από 40%. Ο τραπεζικός δείκτης της Αθήνας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών.

Αλλά, υπάρχουν και πιο απτές αποδείξεις της κατάστασης. Στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου παραμένουν 50 κρατούμενοι, που έπρεπε να έχουν ήδη μεταχθεί σε Χίο και Πειραιά, λόγω έλλειψης κονδυλίων, καθώς το τοπικό αστυνομικό τμήμα δεν έχει χρήματα να τους εκδώσει εισιτήρια.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, η τοπική Αστυνομία έχει χρέη προς ταξιδιωτικά πρακτορεία της Μυτιλήνης, που αρνούνται πλέον να κάνουν άλλη πίστωση. Αλλά, και πολλά περιπολικά του νησιού παρέμεναν καθηλωμένα λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ άλλα ήταν επικίνδυνο να κυκλοφορούν. Αυτή η εικόνα δεν κρύβεται.

Πόσο προβλέψιμες είναι οι καταστάσεις… Ενώ η προσπάθεια εκφοβισμού του λαού στα Σκόπια εντείνεται -κίνδυνο πολέμου επικαλείται ο Ζάεφ- την σκυτάλη πήρε ο Αναστασιάδης στην Κύπρο και κάνει αυτό που έκανε και το 2004 με το Σχέδιο Ανάν, αλλά χωρίς επιτυχία.

Μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κα Σπέχαρ, αλλά και μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί αύξησης των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, προχώρησε σε μια ανησυχητική συνέντευξη στη Λευκωσία τονίζοντας ότι η αποτυχία των συνομιλιών τώρα θα επιφέρει ενδεχομένως άρδην αλλαγή στη βάση του διαλόγου γιατί «ενδεχομένως θα υπάρξουν άλλες σκέψεις είτε από τους εμπλεκόμενους είτε από τους ενδιαφερόμενους».

Για να τα πούμε όπως έχουν, κι όχι όπως θέλει ο Νικόλας. Οι "άλλες σκέψεις" είναι οι απειλές των Τούρκων, είτε ότι θα ενσωματώσουν στην Τουρκία τα Κατεχόμενα, είτε θα οριστικοποιήσουν τον χωρισμό. Μια απλή ερώτηση: Αν αυτά συνέφεραν στην Τουρκία, δεν θα τα έκανε; Ποιος θα την εμπόδιζε; Το διεθνές δίκαιο;

Ας υποθέσουμε ότι πραγματοποιεί ένα από τα δύο. Χάνει αμέσως το μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου που εποφθαλμιά, επειδή η θάλασσα που ανήκει στην περιοχή των Κατεχομένων, ερευνήθηκε και δεν έχει αέριο. Δεύτερον, το ελεύθερο νότιο τμήμα της Κύπρου είναι αυτό που έχει το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.

Τα Κατεχόμενα, βρίσκονται λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές. Και, όπως είπε ο Ερντογάν, από γεωστρατηγικής πλευράς δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον στην Τουρκία για να ιδρύσει Βάση. Αν το κάνει, θα είναι μόνον για συμβολισμό. Όλη την Κύπρο θέλει ο Ερντογάν, με το Σχέδιο Γκουτέρες.

Επομένως, τι είναι αυτό που φοβίζει τον Νικόλα;